Londýn představil návrh protiteroristického zákona

Londýn - Britská vláda zveřejnila návrh zákona zahrnujícího nová protiteroristická opatření, jimiž reaguje na současnou zvýšenou hrozbu terorismu v zemi. Některé body návrhu se staly předmětem polemiky, především plán omezit vytipovaným britským občanům výjezdy do zahraničí či návraty do Británie. Soud dnes také poslal do vězení první dva Brity za to, že absolvovali teroristický výcvik v Sýrii.

„Británie čelí v současnosti vůbec největší teroristické hrozbě v historii,“ řekla v pondělí britská ministryně vnitra Theresa Mayová. Hlavní obavy Londýna pramení z působení radikální skupiny Islámský stát (IS), proti níž západní spojenci bojují v Sýrii a Iráku. Novou hrozbu vidí Londýn v Britech, kteří odjíždějí bojovat po boku tamních islamistů a po svém návratu by v Británii mohli páchat atentáty.

Britové, kteří bojovali po boku islamistů, by si podle nového zákona měli vybrat - vrátit se a souhlasit s umístěním pod dohled bezpečnostních sil, nebo se nesmět dlouhodobě do Británie vrátit. U těch, kteří jsou podezřelí ze snahy odjet za islamisty do zahraničí, by úřady měly nově například i právo rušit platnost jejich pasů.

„Muslimská obec vnímá tento návrh zákona jako rasistický. Tím by nakonec jen přispíval k radikalizaci mladých muslimů, kteří by se cítili na okraji společnosti,“ prohlásila Cerie Bullivantová z nevládního sdružení Cage. „Chovat se k podezřelým občanům jako k jedovatému odpadu je zvláštní způsob, jak uplatňovat dodržování zákona,“ řekl ředitel nevládní organizace Liberty Shami Chakrabarti. I odborník pověřený dohledem na protiteroristické zákony v zemi David Anderson kritizuje, že ministerstvo vnitra by mělo příliš velké pravomoci, a vyzývá k větší roli justice v této otázce.

Ministryně vnitra ve svém návrhu, který je sedmou podobnou iniciativou v Británii od atentátů z 11. září 2001 proti USA, také chce zvýšit pravomoci bezpečnostních složek. Úřady by podle ní například měly mít povoleno monitorovat komunikace v rámci elektronických sítí. Mayová chce dále přinutit internetové firmy, aby uchovávaly údaje o spojení a internetové adresy jednotlivých uživatelů, aby úřady mohly snáze vystopovat pachatele extremistického jednání. Školy, univerzity a další podobné instituce by podle ní měly přijímat kroky proti radikalizaci v řadách svých žáků a studentů. Text možná čekají dílčí změny, ale nejspíš bude parlamentem přijat, a to někdy před nadcházejícími parlamentními volbami v květnu 2015.

Bratři Nawazovi půjdou kvůli výcviku v Sýrii za mříže
Zdroj: ČT24

Bratři Nawazovi se stali prvními odsouzenými Brity za výcvik v Sýrii

Dva londýnští bratři se dnes stali prvními Brity, kteří byli posláni do vězení za to, že absolvovali teroristický výcvik v Sýrii. Soud odsoudil 30letého Mohommoda Nawaze ke čtyřem a půl roku a 24letého Hamzu Nawaze ke třem letům vězení.

Bratři se při soudním procesu přiznali k účasti na spiknutí s cílem loni odjet do teroristického výcvikového tábora islamistů v Sýrii. Starší bratr, který byl v minulosti odsouzen za únos, se také přiznal k nelegálnímu držení zbraně. Policie je dopadla v přístavu Dover, když se v září vraceli domů. Našly se u nich fotografie a videozáznamy z tábora a také ostrá munice.

Do Sýrie i zpět cestovali přes Francii a Turecko. V táboře se podle jejich vlastní dokumentace a záznamů v mobilu několik týdnů modlili, studovali islám a procházeli vojenským výcvikem. Na jedné z fotek je Mohommod Nawaz v maskovacím oděvu a v ruce s útočnou puškou AK-47.

Z podpory IS obvinili i sedm bulharských muslimů

Sedm z bulharských muslimů, které zadržela policie při úterních raziích v několika městech, bylo dnes obviněno z podpory radikální ozbrojené organizace Islámský stát (IS). Mezi zadrženými je imám mešity Abu Bekir ve městě Pazardžik Achmed Musa Achmed, dalších pět mužů a také jedna žena. Obviněni jsou z propagování protidemokratické ideologie a z podněcování k válce jak slovně, tak prostřednictvím videí a fotografií.

Bulharská policie společně s agenty tajné služby DANS a zástupci prokuratury provedla v úterý rozsáhlou operaci v Asenovgradu, Pazardžiku, Plovdivu, Smoljanu a Chaskovu. Zapojeny do ní byly čtyři stovky lidí, kteří prohledali desítky domů a bytů a zabavili při tom nejrůznější materiály a počítače. Na 24 hodin bylo také zadrženo 26 lidí. „Obvinění měli prapory Islámského státu, vyzývali k válce a byli v kontaktu s džihádisty, kteří přešli do Sýrie a Iráku,“ řekl novinářům šéf DANS Vladimir Pisančev. Sice se prý ještě nejedná o buňku Islámského státu v Bulharsku, ale z této skupiny by se prý brzy taková buňka stát mohla.

Bulharská razie v Pazardžiku
Zdroj: Valentina Petrova/ČTK/AP

Achmed Musa Achmed je bývalý křesťan romského původu, který konvertoval k islámu v roce 2000, když pracoval ve Vídni. Bohoslužby prý nyní konal obklopen prapory IS. Své souvěrce nabádal, aby se připravili na boj proti křesťanství k dosažení konečného cíle, jímž je vytvoření celosvětového chalífátu. Musova skupina se snažila rekrutovat bojovníky pro IS. Imám Musa byl už letos v březnu odsouzen k ročnímu vězení za šíření náboženské nenávisti a za pokusy o agresivní vnucování protidemokratické ideologie. Na svobodě čekal na odvolací řízení.