Jemenští radikálové chtějí zabít amerického fotografa

Saná - Jemenská odnož al-Káidy (AQAP) hrozí, že zabije fotografa Luka Somerse. Teroristy vyprovokovala operace amerického komanda, které osvobodilo zbytek skupiny rukojmích, jíž byl členem. Třiatřicetiletého Američana stačili věznitelé převézt na jiné místo. V zajetí strávil už rok. Radikálové ho unesli loni v září v Saná, kde pracoval pro týdeník Yemen Times.

Na videu zveřejněném americkým střediskem SITE zástupce al-Káidy hovoří o zločinech spáchaných údajně Američany v muslimském světě. Dává Spojeným státům tři dny na splnění podmínek, které ale nejsou nijak specifikovány. „Jinak potká amerického rukojmího nevyhnutelný osud,“ sděluje mluvčí. 

Krátce se v záběru objevuje také Somers, který prosí o pomoc. „Je to více než rok, co mne unesli v Saná. Prosím o jakoukoli pomoc, která mi pomůže dostat se z této situace. Můj život je ohrožen,“ říká fotograf. 

Somers byl zřejmě ve skupině rukojmích, které se americké komando pokusilo osvobodit v listopadu. Na svobodu se dostalo osm zajatců, dalších pět osob ale zůstává v rukou radikálů. Mluvčí Národní bezpečnostní rady USA Bernadette Meehanová prohlásila, že prezident  Barack Obama „by nemohl být na komando pyšnější“.

„Jejich úsilí by mělo sloužit jako signál pro ty, kteří nám ubližují, že Spojené státy nebudou tolerovat únosy našich lidí a udělají vše k zajištění bezpečného návratu našich občanů a útočníky poženou k odpovědnosti,“ podotkla mluvčí.

AQAP patří k nejobávanějším odnožím al-Káidy. Působí hlavně na jihu Jemenu, s rostoucím vlivem šíitů se ale přesouvá i do severnějších oblastí. Ty začaly letos obsazovat šíitské kmeny.  

USA oficiálně za rukojmí výkupné neplatí, ale prezident Barack Obama v listopadu nařídil strategii přezkoumat, protože unesených občanů USA stále přibývá. Mnohé evropské země za své unesené občany únoscům platí, což USA kritizují jako zvyšování rizika dalších únosů. Pro teroristické skupiny je totiž výkupné významný zdroj peněz.