Tajfun Hagupit zeslábl, míří na Manilu

Manila – Na tři desítky mrtvých si vyžádal tajfun Hagupit, který o víkendu zasáhl centrální část Filipín. Mohutný živel srovnal se zemí nebo částečně poškodil tisíce domů, díky rozsáhlé evakuaci se ale podařilo snížit počet obětí na minimum. Statisíce Filipínců se začaly vracet do svých domovů na zasažených územích. Při postupu nad vnitrozemí tajfun zeslábl a jako tropická bouře se přiblížil k dvanáctimilionové Manile, která se obává především záplav. V metropoli byly uzavřeny školy, finanční trhy, státní úřady a výrazně omezena je letecká doprava.

Podívejte se: Řádění tajfunu Hagupit (zdroj: ČT24)

Přestože se předpokládal ničivý dopad jako u loňské bouře Haiyan, zatím nic nenasvědčuje, že by se obavy naplnily. 

Dnes doputoval živel již v oslabené podobě jako tropická bouře až k branám dvanáctimilionové metropole Manily, kterou střed vichřice minul zhruba o sto kilometrů a mířil jižně od hlavního města dál na západ. Hagupit zalil Manilu vydatným deštěm, který vyvolal obavy ze záplav. Manilské úřady preventivně evakuovaly tisíce osob, které žijí u řek a na mořském pobřeží. V hlavním městě byly uzavřeny školy, finanční trhy, státní úřady a výrazně omezena je letecká doprava. 

„Jsme šťastni, že jsme si z minulých zkušeností vzali poučení. Je to dobré znamení,“ reagovala generální tajemnice filipínského Červeného kříže Gwendolyn Pangová. Tajfun Haiyan si při průletu po zhruba stejné trase vyžádal loni na Filipínách více než sedm tisíc mrtvých. Tamní úřady nenechaly před příchodem Hagupitu nic náhodě a evakuovaly v pátek a v sobotu celá města a vesnice. Ve více než 1 500 evakuačních centrech nalezl provizorní přístřeší přes milion lidí.

Hagupit, který provázel vichr dosahující až 210 kilometrů v hodině, nad filipínskou pevninou postupně ztratil na síle. V manilské oblasti dosahoval vítr podle filipínské meteorologické služby rychlosti už jen kolem 65 kilometrů v hodině, v nárazech až 80 kilometrů. Oko tajfunu filipínskou metropoli nakonec minulo a rychlostí 13 kilometrů v hodině zamířilo na západ opět do moře.

„Nyní máme 27 mrtvých, většinu z nich v Boronganu, v provincii Východní Samar,“ řekl šéf filipínského Červeného kříže Richard Gordon, podle něhož se většina obětí utopila při lokálních záplavách. S tím, jak bude postupovat kontrola dopadů tajfunu do provincie Východní Samar na východě Filipínského souostroví, mohl by podle českého velvyslance počet obětí narůstat. Právě tady totiž tajfun udeřil s největší silou. „Můžeme počítat s tím, že to bude třeba několik desítek obětí, možná asi stovka,“ odhaduje Jaroslav Olša. Upozornil ale, že nijak přesně se to předvídat nedá.

Statisíce lidí ze střední části souostroví už se začaly vracet do svých domovů. Na některých místech jim v návratu brání vzedmutá vodní hladina. Právě na Východním Samaru jsou stále potíže s elektrickým proudem, a také s jídlem. Oblast byla v neděli pod vodou, takže nebylo možné ji opustit a opatřit si potraviny.

Tajfun Hagupit se posouvá z centrálního souostroví Romblon směrem k západněji položené provincii Oriental Mindoro rychlostí zhruba deset kilometrů v hodině. Na cestě směrem k filipínské metropoli Manila podle meteorologů zeslábl a provázely jej větry o rychlosti 120 až 150 kilometrů v hodině. „Očekáváme, že další dva, možná i tři dny bude ovlivňovat život v různých částech země,“ předeslal český velvyslanec.