Další peníze za vodu? Radši umřeme žízní, volají irští demonstranti

Dublin - Desítky tisíc demonstrantů protestovaly v Dublinu proti plánovanému zavedení nových poplatků za dodávky vody pro domácnosti. Demonstrace se konají již třetím dnem a jsou největší od vypuknutí finanční krize v roce 2008. Podle policie se jich účastnilo přes 30 tisíc lidí, podle organizátorů třikrát tolik. Demonstrantům vyjádřili podporu také dva nejoblíbenější dublinští folk-rockoví zpěváci Damien Dempsey a Glen Hansard, kteří protestujícím zazpívali.

Vláda plánuje v příštím roce zavést přímé poplatky pro domácnosti za vodu. Je to poslední z úsporných vládních opatření od vypuknutí finanční krize, dotklo se ale citlivého místa veřejnosti unavené roky úsporných opatření a frustrované nerovnoměrným oživením. Irové, na rozdíl od Řeků, přitom doposud příliš nevystupovali proti programu bolestivých výdajových škrtů a zvyšování daní.

Damien Dempsey a Glen Hansard na demonstraci proti poplatkům za vodu
Zdroj: ČTK/AP/Peter Morrison
Irové protestují proti poplatkům za vodu
Zdroj: ČTK/NurPhoto/Artur Widak

Irsko po kolapsu svých největších bank dostalo v roce 2010 od EU a Mezinárodního měnového fondu záchranný program 85 miliard eur (2,3 bilionu Kč). Po letech úsporných opatření země loni v prosinci mezinárodní záchranný program ukončila a vrátila se na kapitálové trhy. Demonstrace tak paradoxně přicházejí v době, kdy formálně skončilo v zemi období úspor. Rozpočet na rok 2015 obsahuje první snížení daní a zvýšení různých dávek od roku 2008. Irská ekonomika má letos vzrůst o více než čtyři procenta, a zařadí se tak mezi nejrychleji rostoucí země v EU.