Belgie dala poslední sbohem královně Fabiole

Brusel - Belgičané se dnes rozloučili s bývalou královnou Fabiolou, která zemřela minulý týden ve věku 86 let. Královská rodina a smuteční hosté se dopoledne zúčastnili smutečního obřadu v bruselské katedrále sv. Michala a Guduly. Poté byly ostatky zesnulé převezeny do kostela Panny Marie ve čtvrti Laeken na severu belgické metropole, kde byly také uloženy do královské hrobky. Královna tak spočinula po boku svého chotě a někdejšího krále Belgie Baudouina.

Posledního rozloučení se vedle krále Philippa a královny Mathilde zúčastnilo mnoho zástupců evropských urozených rodů, včetně bývalého španělského krále Juana Carlose I. s chotí Sofií a lucemburského velkovévody Henriho. Do Bruselu dorazila i japonská císařovna Mičiko, norský panovník Harald V. s královnou Sonjou, švédský král Carl XVI. Gustav s chotí Silvií, dánská královna Margrethe II. nebo nizozemská princezna Beatrix. Naopak britská královská rodina nikoho neposlala.

Fabiola byla vdovou po někdejším králi Badouinovi. „Byla skromná a zároveň elegantní,“ řekl dnes kardinál Godfried Danneels. Fabiola, která pocházela ze španělského šlechtického rodu, přežila Baudoina o 21 let. Titul královna jí zůstal i po manželově smrti, kdy na trůn usedl Albert II. a později Phillippe.

Po manželově smrti převzala Fabiola čestné předsednictví Nadace krále Baudouina. Věnovala se také výzkumu a charitativní činnosti, zvláště péči o děti.

Královna si přála skromný obřad naplněný hudbou, která byla její vášní. Rakev ze světlého bukového dřeva zdobila jen belgická vlajka a hudebníci zahráli Bacha, Mozarta i Schuberta. 

Belgie se rozloučila s královnou Fabiolou (zdroj: ČT24)