Masakr v Pákistánu: První záběry ze školy po útoku a hromadné pohřby

Islámábád – V Pákistánu si třídenním smutkem připomínají včerejší masakr na škole v Péšávaru. Ozbrojenci z hnutí Taliban tam zabili 141 lidí a 124 jich zranili. Většinou šlo o děti. Příbuzní pohřbívají své blízké, muslimové v ulicích zapalují svíčky a žádají vládu o tvrdý zásah proti radikálům. Země už v reakci na útok zrušila moratorium na trest smrti za terorismus. A novináři zveřejnili první záběry z budovy školy, kde k masakru došlo. Školáci v Péšávaru zůstali doma.

Taliban se obhajuje tím, že zabíjel jen chlapce starší 12 let, navíc potomky vojáků. Média dnes dostala povolení dostat se na místo útoku. Rozstřílené zdi a zničený nábytek připomínají tragický osud 120 dětí.

Podívejte se: První záběry ze školy po masakru

Příbuzní a blízcí začali v Péšávaru pohřbívat mrtvé. „Protestujeme proti útoku Talibanu v Péšávaru, kde přišli o život studenti. Jsme smutní, protože o život přišli naši vrstevníci. Alespoň takto pak sdílíme bolest a zármutek,“ prohlásil jeden ze studentů Rahul Sharma. „Odsuzujeme to. Ty děti byly budoucností Pákistánu, byli to studenti. Proč je do toho někdo zatáhl, co s tím měli společného?“ konstatoval příbuzný jedné z obětí Iqbal Afridi. 

V největším pákistánském městě Káráčí lidé vyrazili do ulic a zapálili svíčky. Smutek a lítost přítomných vystřídal hněv. „Chceme po našem státu, aby po zfanatizovaných teroristech Talibanu tvrdě šel. Oni zabíjejí naše děti, my bychom měli zabíjet je,“ konstatoval lídr opozičního hnutí Faisal Sabzwari. 

Ohlasy na útok přicházejí z celého světa. Turecko včera vyhlásilo den smutku a stáhlo vlajky na půl žerdi. Čin talibanských teroristů ostře odsoudil i generální tajemník OSN Pan Ki-mun. „Nic nemůže ospravedlnit takovou brutalitu. Žádné rozhořčení nemůže omluvit takovou hrůzu. Je to akt hrůzy a zbabělosti,“ prohlásil Pan Ki-mun.

Popravy znovu na pořadu dne

Pákistán v reakci na útok zrušil moratorium na výkon trestu smrti za terorismus. Někteří vysocí pákistánští činitelé už včera upozornili, že moratorium na popravy povzbuzuje teroristy a limituje protiteroristické akce v zemi.

„Jen příbuzní obětí mají právo omilostnit vraha, buď s žádostí na vyplacení odškodného, nebo bez ní. Tak to stojí v islámském právu,“ konstatoval generální tajemník fundamentalistické strany Džamíjate ulemáe islám (Společenství islámských duchovních) a vládní ministr Maulána Haidrí. Podle Haidrího se teroristé ani v nejmenším nebojí důsledků tak ohavných zločinů, jakými jsou vraždy, protože je za ně čeká bezvýznamný trest. „Pachatelé teroristických činů musejí být oběšeni,“ dodal.
  
V Pákistánu je trest smrti udělován relativně často, od roku 2008 ale nejsou popravy vykonávány. Výjimkou byl případ člena armády odsouzeného vojenským soudem, který byl oběšen v listopadu 2012. Premiér Šaríf po svém nástupu k moci v roce 2013 oznámil záměr zrušit moratorium na výkon trestu smrti, ani za jeho vlády se ale zatím v Pákistánu nepopravovalo.

Masakr v Péšávaru je nejkrvavějším teroristickým útokem v dějinách státu. Mezi oběťmi jsou hlavně studenti ze školy pro děti pákistánských vojáků. Pákistánská armáda už včera oznámila, že zahájila odvetné operace proti teroristům na severu země. Útok podle agentury Reuters odsoudil i afghánský Taliban.

Vydáno pod