Průlom: Ženy v přední linii – Britky budou sloužit v pěchotě

Londýn - V britské pěchotě by mohly od roku 2016 sloužit i ženy, které by se tak poprvé dostaly do přímých střetů s nepřítelem. „Na působení v ozbrojených silách by nemělo platit žádné omezení na základě pohlaví,“ prohlásil ministr obrany Michael Fallon s tím, že rozhodující musí být schopnosti.

Dosavadní pravidla zakazující Britkám sloužit v místech bojů, kde hrozí osobní střet s nepřítelem, přezkoumává na žádost vlády speciální tým, píše BBC. Příslušnice britské armády nyní mohou působit v první linii, ale ne ozbrojených jednotkách. Jejich úkolem je vyhledat a zabíjet nepřítele.  

Ženy čeká tvrdá zkouška

„Doufám, že další zkoumání našich tréninkových režimů a vybavení umožní, aby ženy mohly dostávat od roku 2016 (v pěchotě) bojové úkoly,“ konstatoval Fallon. Odborníci ale musejí nejprve posoudit, zda ženy jsou s to zvládnout fyzické požadavky na službu ve vojenské pěchotě. 

Dostat se do této jednotky totiž není snadné. Muži musejí uběhnout 1,5 míle pod čas 12 minut a 45 vteřin. Jednou ročně se také opakuje cvičení, při němž nesou 25kilový náklad, pušku a helmu na vzdálenost 8 mil. Tu musejí ujít do dvou hodin.  

Dříve se objevovaly takové argumenty, jako že ženy nemají dostatečný „zabijácký instinkt“ a že příslušnice slabšího pohlaví mohou narušit soudržnost bojové jednotky. Nyní se spíš objevuje obava, že by mohly v případě zranění ve službách pěchoty žádat o nějaké odškodnění. 

Britská armáda v Afghánistánu končí
Zdroj: ČTK/AP/Sergeant Obi Igbo

Přesto se očekává, že změna projde a ženy budou moci v příštích letech sloužit ve všech bojových jednotkách britské armády. Stejně tak tomu podle agentury Reuters je například ve Spojených státech, Kanadě a Austrálii. V předních liniích ale chce v těchto státech bojovat jen malé procento žen – a ještě menší procento z nich zvládne fyzické zkoušky, připomíná BBC.

Ponorky už nejsou jen výsadou mužů  

Ženské posádky se již účastní britských bojových letů nad Irákem. Britské vojenské námořnictvo letos poprvé povolilo, aby ženy sloužily na ponorkách. Britky již působí také v bojových liniích v Afghánistánu, ale zatím jen jako zdravotní a další pomocný a odborný vojenský personál.

Vydáno pod