Lavrov: Neutrální Ukrajina? Porošenko ustupuje příznivcům války

Moskva - Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov kritizoval návrh zrušit neutrální postavení Ukrajiny. Označil ho za ústupek rétorice kyjevských přívrženců války. S návrhem přišel ukrajinský prezident Petro Porošenko, který argumentoval bezpečnostní situací země. Zabývat se jím bude zákonodárná Nejvyšší rada.

Porošenkova ostrá prohlášení o zrušení neutrality, vyhnání Ruska z řad stálých členů Rady bezpečnosti OSN či o hospodářské blokádě povstaleckého Donbasu na východě Ukrajiny „nejsou ničím jiným než daní té rétorice, po které baží válkychtivá strana v Kyjevě,“ myslí si Lavrov, jehož citovala agentura TASS. 

Sám ukrajinský prezident podle Lavrova vyvíjí snahu o urovnání konfliktu. „Neutrální status Ukrajiny, který byl zakotven v zákoně o principech vnitřní a zahraniční politiky, se ukázal jako neúčinný, pokud jde o ochranu před vnější agresí a nátlakem,“ konstatuje se v odůvodnění Porošenkova návrhu. 

Porošenko také prohlásil, že jeho země „opět nabere kurz směrem k začlenění do euroatlantického bezpečnostního prostoru“. O NATO, jehož členské země se v současnosti staví k případnému ukrajinskému přijetí různě, se ale konkrétně nezmínil. Rusko dalo už několikrát najevo, že vnímá rozšiřování Aliance jako hrozbu. 

Příměří, které nefunguje: Ukrajinská armáda hlásí ztráty

Na východě Ukrajiny mezitím navzdory příměří pokračují boje. Podle ukrajinské armády zahynulo při útocích proruských separatistů během posledních 24 hodin pět vojáků vládních sil a dalších sedm utrpělo zranění.  

Jde o jednu z nejkrvavějších bilancí v posledních týdnech. Příměří, dohodnuté na počátku září, bývalo porušováno oběma stranami. Nicméně vzájemné ostřelování během prosince výrazně pokleslo, zejména od nového „klidu zbraní“ z 9. prosince. Vzrostly tím naděje na zmírnění konfliktu, který si od dubna vyžádal více než 4 700 obětí na životech.  

„Nyní (separatisté) pálí jen z ručních zbraní, nepoužívají tanků či dělostřelectva. Nemůžeme říci, že se situace vyhrocuje,“ připustil ukrajinský armádní mluvčí Andrij Lysenko v televizi. Zástupci Kyjeva a separatistů se dnes měli dohodnout na datu dalšího kola mírových jednání - nepovedlo se.

Ruští a ukrajinští vojáci budou hlídkovat na linii příměří

Ukrajinští a ruští vojáci se dohodli na společném hlídkování podél linie příměří oddělující na Donbasu bojující strany. Oznámila to Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Hlídkování má začít 28. prosince a týká se celé délky hranic povstaleckých zón. Připraveno je údajně i technické zázemí nezbytné k realizaci monitorovacího programu. Dohoda byla uzavřena během čtvrteční schůzky ruských a ukrajinských velitelů ve městě Debalceve za zprostředkování zástupců OBSE. Jednání byli přítomni rovněž zástupci povstalců z Doněcké a Luhanské oblasti.