Radikálové z Šabábu napadli základnu mírové mise v Mogadišu

Mogadišu - Islámské milice Šabáb zaútočily na základnu mírové mise v somálském hlavním městě Mogadišu. Teroristé tvrdí, že zabili 14 afrických mírotvorců. Islamisté je zřejmě napadli na vánočním večírku. Základna ležící nedaleko strategicky důležitého letiště je už opět zcela pod kontrolou afrických vojáků mírových sborů.

Vojáci AMISOM pomáhají somálské vládě v boji proti radikálům, kteří se hlásí k ideologii al-Káidy. Útok byl prý naplánován na dobu konání vánočního večírku na základně, která je v sousedství letiště. Na pozemcích letiště se nachází také velvyslanectví Británie a Itálie. Na základně AU má své prostory rovněž mise OSN. 
  
Mluvčí AMISOM agentuře AP sdělil, že na základnu vniklo nejméně osm mužů. Tři z nich byli zastřeleni, dva se sami odpálili a zbývající tři zřejmě utekli. Podle vyjádření mise, ze kterého citovala agentura AFP si útok vyžádal tři zraněné na straně AMISOM a jednoho zraněného civilistu. Šabáb ovšem podle agentury Reuters ohlásil, že zabil 14 lidí.
  
Celkově mohlo na základnu podle západních zdrojů útočit mezi 15 a 20 ozbrojenci. Zhruba tři hodiny od zahájení útoku se situaci podařilo zcela zvládnout a boj skončil, uvedl podle agentury AFP mluvčí ugandské armády, jejíž kontingent má základnu na starosti.

Vojákům AMISOM se podařilo vytlačit Šabáb z mnoha míst a v roce 2011 také z Mogadiša, skupina je ale stále schopná zorganizovat izolované útoky. Šabáb se ovšem neomezuje jenom na Somálsko. Působí také v Keni, která proti těmto milicím také bojuje. Jejich bojovníci mají na svědomí například atentát na nákupní centrum v Nairobi, při němž loni v září zahynulo nejméně 67 lidí. Přes šest desítek osob zabili od listopadu v severozápadní oblasti Mandera.