Nákladní loď v Jónském moři volala o pomoc. Je plná uprchlíků

Atény/Řím – Italská pobřežní hlídka převzala kontrolu nad lodí s moldavskou vlajkou, která dnes v blízkosti Korfu vysílala nouzové signály. Podle odhadů úřadů je na palubě 600 uprchlíků, pašeráci zřejmě plavidlo opustili, protože italský výsadek šesti mužů ze dvou vrtulníků nenarazil na žádný odpor. Běženci zřejmě pocházejí ze Sýrie.

Z nákladní lodě Blue Sky M se tísňové volání ozvalo po poledni. Do potíží se dostala za špatného počasí nedaleko ostrova Othonoi. Plavidlo pluje pod vlajkou Moldávie. K plavidlu po vyslání nouzového signálu zamířily loď pobřežní stráže, řecký vojenský vrtulník a fregata Navarino. Kapitán je prý ubezpečil, že nemá žádný problém a že směřuje normálně po své trase do Itálie; kotvit má ovšem v chorvatské Rijece. Řecká strana více plavidlo nekontrolovala, protože už opustilo řecké výsostné vody a bylo v mezinárodních vodách.

Když se plavidlo přiblížilo do vzdálenosti asi deseti kilometrů od břehů jižní Itálie, vyslala italská pobřežní hlídka k lodi kontrolory. „Vrtulník vojenského námořnictva přemístil na palubu nákladní lodi Blue Sky M, na jehož palubě je údajně 600 migrantů, tři pracovníky pobřežní stráže, aby zkontrolovali navigační podmínky lodi,“ citují agentury z prohlášení italského námořnictva.

Pobřežní hlídka pak manévrovala loď od útesů místního přírodního parku nedaleko přístavu Leuca. Z Tarentu jí byl vyslán naproti remorkér, který ji má bezpečně dotáhnout do přístavu Gallipoli. Blue Sky M by tam měla dorazit kolem půlnoci. Podle italských médií mají tamní úřady podezření, že převáděči lidí, kteří ovládali loď, ji v mezinárodních vodách opustili a nasměrovali ji na italskou pevninu pomocí autopilota.

Nedaleko ostrova Korfu se v neděli nacházel i trajekt Norman Atlantic, na kterém vypukl požár. Za dramatických okolností z něj evakuovali přes 400 lidí a podle posledních informací si nehoda vyžádala 11 obětí. Panují ale nejasnosti ohledně toho, kolik vlastně pasažérů bylo na palubě a počet mrtvých se tak ještě může zvýšit.