ČSSD k tématu Obrana a bezpečnost

Chceme, aby ČR byla sebevědomým členem EU a podporujeme i užší vojenskou spolupráci v rámci EU. Chceme vytvářit systém opatření k zastavení nelegální migrace.

Česká republika je jedna z nejbezpečnějších a nejstabilnějších zemí na světě. Sociální demokracie chce, aby takovou zůstala i do budoucna. Proto jsme odmítli a odmítáme takové modely, jejichž ústředním a trvalým principem jsou povinné přerozdělovací kvóty uprchlíků. Naopak podporujeme vytváření systému preventivních opatření k zastavení nelegální migrace.

Podpoříme pokračující modernizaci ozbrojených sil a výzbroje Armády ČR, aby odpovídaly současným hrozbám a aliančním standardům a dokázaly odolat tzv. hybridním hrozbám, mezinárodnímu organizovanému zločinu i mezinárodnímu terorismu. Modernizaci bezpečnostních struktur budeme systematicky propojovat s podporou českého obranného a bezpečnostního průmyslu, průmyslovými inovacemi a rozvojem bezpečnostních technologií.

Při ochraně bezpečí našich občanů a v rámci boje proti terorismu a organizovanému zločinu podpoříme další posilování spolupráce bezpečnostních struktur na celoevropské úrovni – tzn. policie, armády a zpravodajských služeb. Každý občan musí být ujištěn, že stát pro jeho bezpečnost činí maximum.

Nebudeme podporovat zřízení jakékoliv cizí vojenské základny na českém území.