Ukrajinský hokej bojuje o přežití, většina hráčů musela narukovat

Události: Budoucnost ukrajinského hokeje (zdroj: ČT24)

O víkendu skončilo hokejové mistrovství světa v lotyšské Rize. Zatímco úspěšné týmy slavily, ukrajinští hokejisté doma řeší nejhlubší problémy. Kvůli ruské agresi se tu totiž hraje o celou budoucnost tohoto donedávna oblíbeného sportu.

Přípravka kyjevského Sokilu má štěstí – jako jedni z mála v zemi mají ještě kde trénovat. Většina malých hokejistů ale odjela po začátku invaze za hranice. Mnoho se jich zatím nevrátilo.

Válka zkrátila i sezonu mužů. Ligu hraje šest klubů, zbylé de facto zanikly. Před 15 lety hrál národní tým na mistrovství světa, teď je ale ukrajinský hokej doslova v troskách.

Před loňskou invazí na Ukrajině fungovala třicítka zimních stadionů a desítka hokejových škol. Tradici tohoto sportu držel východ země, který je ale nejvíce zasažený válkou. Proto je většina zařízení v současné chvíli zavřená.

Desítky hokejistů musely narukovat do armády. Válka bere nejen sny celé generace sportovců, ale i jejich životy. „Oleksandr Khmil, můj bývalý spoluhráč, padl ve válce. Spolu s ním umřela i část mě,“ říká hráč Sokilu Kyjev Sergej Babinets.

Dres Oleksandra Khmila bude brzy vyvěšen pod strop haly, vedle klubové legendy Alexeje Žitnika. Výsadní postavení tu získal ale i jeden Čech – bývalý brankář Dominik Hašek, který se ostře ohrazuje proti angažmá hokejistů Ruska a Běloruska během války.

Pozvali ho proto, aby je navštívil. Hašek jim obratem vzkázal, že se chystá přijet příští měsíc. V Sokilu doufají, že by právě Češi mohli ukrajinský hokej po válce pomoci znovu vybudovat.