Finskou jadernou elektrárnu nepostaví Rosatom. Konsorcium zrušilo smlouvu

Konsorcium Fennovoima zrušilo smlouvu s ruskou státní společností pro jadernou energetiku Rosatom, která měla postavit jadernou elektrárnu Hanhikivi ve Finsku. Poukázalo na rizika spojená s válkou na Ukrajině. Fennovoimu vlastní ze dvou třetin finské podniky, včetně firem Outokumpu, Fortum a SSAB. Zbývající třetinu vlastní společnost RAOS Voima, která je divizí Rosatomu.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2022)

  • 6:47

    Ukrajinské město Apostolove, které leží sedmatřicet kilometrů od města Kryvyj Rih, zasáhly ruské rakety. Starosta města Andrej Osa oznámil, že o život přišli čtyři lidé a jeden byl zraněn, píše ukrajinský server The Kyiv Independent.

  • 5:54

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě.

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě, Autor: Gleb Garanich, Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 5:49

    Výkonný ředitel Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví Patrik Ky prohlásil, že se velmi obává o bezpečí na Západě vyrobených letounů, pokud budou v Rusku létat bez přístupu k náhradním dílům a řádné údržbě. Rusko nemá kvůli sankcím za invazi na Ukrajinu k servisu a náhradním dílům přístup.

Budoucnost jaderné elektrárny Hanhikivi se stala nejistou, neboť ruská invaze na Ukrajinu přiměla finskou vládu k přehodnocení projektu, který ještě nezískal konečné povolení. Finský ministr hospodářství Mika Lintilä po začátku války na Ukrajině opakovaně prohlásil, že je „naprosto nemožné“, aby vláda toto povolení poskytla. Společnost RAOS Project, která je finskou divizí Rosatomu, nicméně ještě minulý měsíc tvrdila, že v projektu pokračuje.

„Rozhodnutí konsorcia Fennovoima je jasné. Je důvod ke spokojenosti s tímto rozhodnutím. Bylo prakticky nemožné v tomto projektu pokračovat,“ uvedl Lintilä na Twitteru v reakci na pondělní oznámení.

Konsorcium rozhodnutí zdůvodnilo velkými průtahy a neschopností firmy RAOS realizovat projekt. „V posledních letech výrazné prodlevy u dodavatele pokračovaly a dál narůstaly. Válka na Ukrajině zvyšuje rizika spojená s tímto projektem, čemuž RAOS Project nedokáže zabránit,“ konstatovalo. Dodalo, že jeho spolupráce s firmou RAOS Project s okamžitou platností končí.

Tendr na Dukovany

Rosatom je světovou jedničkou v počtu zakázek na stavbu jaderných elektráren. Kromě toho firma dodává palivo do elektráren postavených v sovětské éře v České republice, na Slovensku, v Maďarsku, Bulharsku a ve Finsku. Do jaderné elektrárny Temelín budou nicméně od roku 2024 palivo dodávat americký Westinghouse a francouzská Framatome.

Česko se vloni v reakci na informace o podílu ruské tajné služby na explozích v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku rozhodlo nepřizvat Rosatom do tendru na výstavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany.