Změna covidové politiky způsobila v Číně chaos, na zrušení opatření tlačili i podnikatelé či politici

Studio 6: Zpravodajka ČT Šámalová k šíření koronaviru v Číně (zdroj: ČT24)

Čína se potýká s rozsáhlou vlnou covidu-19 poté, co v prosinci po pouličních protestech většinu opatření proti šíření nemoci zrušila. Peking od začátku pandemie uplatňoval politiku nulového covidu, kterou charakterizovaly dlouhé lockdowny a časté plošné testování obyvatel. Podle zpravodajky ČT v Asii Barbory Šámalové nyní zavládl v zemi chaos, ačkoliv propaganda se snaží vyvolat dojem, že změna byla plánovaná dlouho dopředu. Na zrušení restrikcí také tlačili někteří podnikatelé či činitelé.

„Prudká změna politiky, obrat o 180 stupňů, způsobila chaos. Nabízí se otázka, jak je možné, že vládnoucí komunistická strana, která je tak pyšná na své plánování a na své organizační schopnosti, nebyla schopná se na tento nástup covidu po tak prudkém otevření připravit,“ uvedla Šámalová.

Čínské nemocnice jsou podle ní přeplněné, umírá mnoho především starších lidí a problémy mají pohřební ústavy i krematoria.

„Vývoj je podobný, jako jsme viděli v jiných zemích, jako jsme viděli na Západě, ale s tím rozdílem, že Čína měla tři roky na to, aby se připravila, aby proočkovala obyvatelstvo a vybavila nemocnice. Místo toho ale investovala obrovské částky, miliardy dolarů, do prevence, do plošného testování, do budování záchytných center, kam zavírala zdravé lidi v rámci prevence,“ přiblížila zpravodajka ČT.

Podle Šámalové není pravděpodobné, že by Peking alespoň část opatření obnovil. „Čínské úřady momentálně činí pravý opak, snížily dokonce klasifikaci covidu na méně závažné onemocnění. A propaganda se snaží zpracovávat veřejné mínění tím způsobem, aby se lidé tolik nebáli, že onemocní, a také se snaží vyvolávat dojem, že zrušení opatření nebylo tak náhlé a nebylo vyvolané jen protesty, ale bylo plánované a připravované dlouho dopředu.“

Na zrušení restrikcí tlačil i zakladatel Foxconnu

Zrušení proticovidových opatření nepožadovali jen protestující v ulicích, ale také někteří významní podnikatelé nebo oficiální činitelé se snažili působit na nejvyšší vedení země, aby zrušení restrikcí urychlilo, uvedla Šámalová.

„Mluví se například o zakladateli společnosti Foxconn, která je významným dodavatelem firmy Apple a která měla v minulých měsících závažné problémy, jež narušovaly výrobu, že se obrátil dopisem na nejvyšší čínské vedení a apeloval na zrušení proticovidových opatření. Podobně třeba nově zvolený stranický šéf Kwantungu, což je provincie, která je významnou průmyslovou základnou v Číně,“ uzavřela zpravodajka ČT.