Ve středu přibylo 5824 případů covidu-19

Ve středu přibylo v Česku 5824 potvrzených případů koronaviru, zhruba o dva a půl tisíce více než před týdnem. V nemocnicích je s covidem téměř třináct stovek pacientů, nejvíce od 17. května. Počet hospitalizovaných v těžkém stavu ale mírně klesl na 167 lidí. Koalice SPOLU představila expertní tým pro řešení koronavirové krize.

On-line přenos

Koronavirus - říjen

  • 16:03

    Němečtí politici vyzývají, aby se uskutečnila schůzka, na které by zástupci jednotlivých spolkových zemí a spolkové vlády hledali řešení, jak před příchodem zimy naočkovat více lidí posilovací dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 15:49

    Rakousko hlásí na 5700 nakažených za den. Za týden přibylo 362 nakažených na sto tisíc obyvatel.

  • 14:01
    Česko

    Zákaz návštěv se kromě jičínské nemocnice týká i podřízené nemocnice v Novém Bydžově.

Tým, jejž představila koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, vede předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. Vedle něj skupinu tvoří členové MeSES, praktičtí lékaři nebo zástupci státních institucí – například hygienických stanic, Státního zdravotního ústavu nebo Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

„Společným cílem této skupiny je pomoci ministerstvu získat stanovisko expertů z různých spekter, kteří však budou dávat dohromady jednotné názory,“ avizovala pravděpodobná budoucí vládní koalice.

Za posledních sedm dní připadá v Česku na sto tisíc obyvatel 270 nakažených, takzvané incidenční číslo tak od středy vzrostlo o 24. V tomto nebo příštím týdnu se podle predikce, kterou v úterý představil ředitel ÚZIS Ladislav Dušek, celá země dostane na incidenci 300 případů nákaz koronavirem týdně na sto tisíc obyvatel.

V pěti regionech Česka už je incidenční číslo vyšší než 300, v Olomouckém kraji má hodnotu 412. Následuje Moravskoslezský kraj s incidencí 381, Jihočeský s 359, Jihomoravský s 337 a Praha, kde na sto tisíc obyvatel připadá v posledních sedmi dnech 322 nakažených.

Naopak jediným krajem, kde incidence zůstává nižší než sto, je Karlovarský. Za uplynulý týden tam je na sto tisíc obyvatel 84 případů koronaviru.

Dušek čeká do konce roku kolem dvou tisíc hospitalizovaných s covidem-19. To by ale stále bylo výrazně méně než letos v březnu, kdy bylo v nejhorší situaci v nemocnicích s covidem i více než 9500 lidí a přes dva tisíce z nich byly v těžkém stavu.

Reprodukční číslo, které ukazuje rychlost šíření covidu-19, od soboty klesá. Ke čtvrtku má hodnotu 1,53, ve středu bylo o sedm setin vyšší.

Očkování proti koronaviru ve středu v Česku podstoupilo 39 642 lidí. Z toho více než 24 tisíc si přišlo pro třetí posilující dávku vakcíny. Od prosince loňského roku podali zdravotníci téměř 12,2 milionu dávek vakcíny. Ukončené očkování má v České republice 6,07 milionu lidí.

Laboratoře ve středu provedly téměř 130 tisíc testů, asi o 49 tisíc více než před týdnem. U preventivních a plošných testů vzrostla pozitivita proti minulé středě z 1,9 na 2,08 procenta. U diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, se zvýšila z 11,73 na 19,14 procenta.

Naopak v případě epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, se podíl pozitivních testů v mezitýdenním srovnání mírně snížil ze 7,1 na 6,91 procenta.

Od začátku epidemie zemřelo v Česku s koronavirem 30 689 lidí. V posledních dnech jsou počty obětí už většinou opět dvouciferné. Za první tři dny tohoto týdne zemřelo s covidem 43 nakažených, za první tři dny minulého týdne to bylo 28 lidí. Je navíc pravděpodobné, že údaje ze začátku tohoto týdne při dalších aktualizacích ještě vzrostou.