Od pondělí bude jednodušší návrat z Francie, Španělska či Nizozemska

Z Francie, Španělska, Nizozemska a Monaka bude od pondělí jednodušší návrat do České republiky. Na takzvané mapě cestovatele se přesunou z červené kategorie do oranžové, která značí vysokou míru rizika nákazy koronavirem. Testy ve čtvrtek odhalily v Česku 488 případů nákazy koronavirem, to je o 60 méně než před týdnem.

On-line přenos

Koronavirus – září

  • 14:03

    Jen 14 z 54 afrických zemí splnilo cíl Světové zdravotnické organizace (WHO) naočkovat do konce září alespoň deset procent své populace proti covidu-19. Celkově pak byla na africkém kontinentu zatím plně očkována jen čtyři procenta lidí. Podle stanice BBC to uvedla WHO.

  • 13:30

    Sklon důvěřovat nejznámějším konspiračním teoriím má na Slovensku více než pětina lidí. Každý desátý obyvatel země podle nedávného průzkumu věří tomu, že očkování proti onemocnění covid-19, v němž Slovensko zaostává za EU, slouží k čipování lidí. Informoval o tom veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) s odvoláním na výsledky průzkumu veřejného mínění, který zadal u agentury Median SK.

  • 13:29

    Ve Francii budou muset při návštěvě kina či restaurace předkládat covidové certifikáty i děti od 12 let. Dosud tato povinnost platila pro dospělé od 18 let. Podle úřadů už je možné doklad o očkování, prodělání covidu-19 nebo negativním testu na koronavirus požadovat i od dospívajících, protože vakcinace v této věkové skupině pokročila. Vláda rozhodla také o tom, že v oblastech s nižší mírou rizika nákazy nebudou muset školáci při vyučování nosit roušky.

K územím s nízkým rizikem nákazy budou v Evropě nadále patřit Maďarsko, Polsko a Vatikán. Z mimoevropských zemí pak Austrálie, Hongkong, Jižní Korea, Jordánsko, Kanada, Katar, Macao, Nový Zéland, Saúdská Arábie, Singapur a Tchaj-wan.

V oranžové kategorii budou Andorra, Dánsko, Finsko, Francie, Island, Itálie, Lucembursko, Malta, Monako, Nizozemsko, Portugalsko, Slovensko, Španělsko, Švédsko, Baleárské a Azorské ostrovy a Madeira.

U zeleně a oranžově označených zemí musí cestující vyplnit příjezdový formulář a být testován před vstupem do ČR nebo nejpozději pět dnů po příjezdu absolvovat antigenní nebo PCR test.

Mezi červená území s vysokým rizikem nákazy budou patřit Belgie, Bulharsko, Estonsko, Chorvatsko, Irsko, Kypr, Lichtenštejnsko, Lotyšsko, Německo, Norsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, San Marino a Švýcarsko. Do tmavě červené kategorie značící velmi vysokou míru rizika pak náleží všechny nejmenované státy, nově přibude Litva.

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Před návratem se test vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu. Také zde platí povinnost před příjezdem vyplnit příjezdový formulář.

Podmínky při návratu se netýkají osob, které mají dva týdny ukončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává ale povinnost vyplnit příjezdový formulář.

Česko uznává očkování občanům třetích zemí, kteří mají dokončenou vakcinaci z mimounijní země látkou schválenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), nebo jí odpovídající vakcínou, kterou schválila Světová zdravotnická organizace (WHO) pro nouzové použití. Tyto osoby musejí mít vystavený ověřitelný certifikát, který je zveřejněn v seznamu certifikátů na webu ministerstva. Může jít také o očkování ze zemí, pro které byl uzavřen implementační akt a vydávají certifikát podle evropského nařízení.

Testy odhalily o 60 případů méně než před týdnem

Testy ve čtvrtek odhalily v Česku 488 případů nákazy, o 60 méně než před týdnem. Reprodukční číslo kleslo na hodnotu jedna, což je hranice mezi zpomalováním a zrychlováním epidemie.

Takzvané incidenční číslo, tedy počet nově potvrzených případů covidu za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, činí 28 případů, mezi regiony jsou ale značné rozdíly. Nejhůře na tom je stále Praha se 48 nakaženými na 100 tisíc obyvatel za poslední týden, následuje Moravskoslezský kraj, kde incidence stoupla na 47. Naopak relativně nejlepší stav je v Královéhradeckém a Libereckém kraji, kde mají incidenční čísla shodně hodnotu 11. Mezi okresy je nejméně příznivá epidemická situace na Opavsku s 86 nákazami v přepočtu na obyvatele. 

Tento týden přibylo nejvíc nakažených v úterý – bezmála 600, ve středu 524. V pondělí a čtvrtek laboratoře potvrdily méně než 500 pozitivních testů, minulý týden byl průměr pro všední dny 510 nakažených.

Pro vývoj epidemie a případné zpřísňování opatření je ale nyní spíš než počet zjištěných nákaz rozhodujícím ukazatelem, kolik lidí s koronavirem skončí v nemocnicích a na jednotkách intenzivní péče. Ve čtvrtek ministerstvo evidovalo 164 hospitalizovaných, to je stejně jako před týdnem a o několik méně než předchozí dny tohoto týdne. Odborníci očekávají, že díky očkování i díky tomu, kolik lidí už covid prodělalo, nebude zátěž nemocnic tak enormní jako loni na podzim nebo letos na jaře.

Tempo očkování ale už několik týdnů klesá. Ve čtvrtek podali zdravotníci necelých 9800 dávek vakcíny, před týdnem jich bylo asi 11 800. Ukončené očkování má v zemi víc než 5,9 milionu lidí, tedy asi 55 procent všech obyvatel. Očkovat se nyní mohou zájemci od 12 let. Lidé, kteří mají osm měsíců po ukončeném očkování, mají nárok na posilující dávku. Zatím této možnosti využilo téměř 1900 lidí ze zhruba deseti tisíc, kterých se zatím týká. Letos se bude moci nechat znovu očkovat více než milion obyvatel.

Od loňského března, kdy se v Česku objevily první prokázané nákazy koronavirem, eviduje ministerstvo zdravotnictví téměř 1,69 milionu případů covidu. Většina lidí se již z nemoci vyléčila, 30 451 lidí s covidem dosud zemřelo.

Naočkovat procento populace trvalo v červenci den, v září deset dní

Z dat ministerstva zdravotnictví vyplývá, že očkovat proti covidu-19 jedno procento populace trvá v září deset dní, zatímco v červenci na to stačil jeden den. Za posledních pět dní se pak míra proočkovanosti populace zvýšila jen o dvě desetiny procenta. K hranici 75 procent, kterou ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) stanovil jako cíl, kdy by bylo možné ve vnitřních prostorech a hromadné dopravě odložit respirátory, zbývá ještě skoro 20 procent.

Podle imunologa Václava Hořejšího z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR ale u varianty delta nového typu koronaviru není možné s takzvanou kolektivní imunitou počítat. „Bohužel přišla varianta delta, která je taková, že i ty očkované infikuje. Nezpůsobí jim vážný průběh, ve valné většině si toho ani nevšimnou. Ale jsou infikovaní na nosních sliznicích a mohou virus šířit do svého okolí,“ uvedl.

Klasické kolektivní imunity proto podle něj nejde dosáhnout, ale odhaduje, že očkovaných spolu s lidmi, kteří už nákazu prodělali, může být až 90 procent. „Proto jsou současná čísla hospitalizovaných a lidí na JIP tak dobrá,“ dodal.

Na profilu informační kampaně Udělejme tečku za koronavirem na Facebooku se ve středu objevila výzva k doočkování ještě devíti procent populace, aby děti ve školách nemusely nosit roušky. Ty jsou v současné době povinné jen mimo výuku ve třídách, například ve společných prostorách školy.

Někteří zahraniční studenti se očkují podruhé, Česko neuznává jejich certifikáty

Někteří zahraniční studenti se v Česku nechávají opakovaně očkovat proti koronaviru, protože vakcinaci stejnou látkou z domovské země jim stát neuznává. Při ubytování na kolejích se musejí bez uznaného očkování každý týden testovat.

Podle brněnské Mendelovy univerzity stát u studentů z některých vybraných zemí neakceptuje certifikáty o očkování vakcínami, které jsou v Česku registrované. „Je to opravdu absurdní. Český stát studenty například z Gruzie nebo Zambie do České republiky pozve a dá jim stipendium s bydlením, na druhé straně jim pobyt značně komplikuje. Přitom, kdyby bydleli v soukromí, žádné problémy nemají. Udělené vízum je totiž podmíněné ubytováním na kolejích,“ popsala rektorka Danuše Nerudová.

Problémy má například devadesát studentů Mendelovy univerzity z Ghany. „Většina z nich má hluboko do kapsy. Pokud se nebudou každý týden testovat, tak jim hrozí vyloučení z kolejí a nám pokuta. Řada ze studentů tuto absurdní situaci řeší tím, že se nechají znovu očkovat i v České republice, takže už mají někteří třeba čtyři dávky Pfizeru,“ uvedla Nerudová. Vakcínou od společností Pfizer a BioNTech se podle ní nechávají očkovat také studenti z Číny, kteří by jinak nevyhověli českým regulím.

Ministerstvo zdravotnictví stanovilo seznam zemí, ze kterých certifikáty o očkování uznává. Kromě zemí EU a USA jsou na něm ještě asi čtyři desítky dalších států.