Epidemie posiluje, nejhorší je situace na Tachovsku a Sokolovsku

Laboratoře ve středu odhalily 10 813 případů, skoro o třináct set víc než před týdnem. Počet nakažených, kteří jsou ve vážném stavu, je nyní nejvyšší od začátku epidemie. Reprodukční číslo ukazující šíření epidemie stouplo o tři setiny na hodnotu 1,1. Epidemie v Česku dál sílí, je to zejména kvůli nakažlivější britské mutaci. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) plošná opatření nefungují a za pár týdnů může být situace v celé zemi stejně špatná jako na Chebsku.

V nemocnicích, které jsou na hraně svých kapacit, bylo 6195 pacientů s koronavirem. Počet nakažených, kteří jsou ve vážném stavu, je nyní nejvyšší od začátku epidemie. Ve středu jich bylo 1227, skoro stejně i předchozí den, dosavadní maximum bylo 1200 těžkých případů ze 3. listopadu. Vyplývá to z aktuálních údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Na jednotkách JIP a ARO je aktuálně volných 14 procent všech lůžek, z toho pro covidové pacienty jich zbývá 148. Další volné kapacity jsou ještě na takzvaných reprofilizovaných lůžkách, tedy těch, která byla původně určena k poskytování péče jiného typu či odbornosti. Podle šéfa zdravotnických statistiků Ladislava Duška hrozí vyčerpání kapacit intenzivní péče v osmi ze 14 krajů.

Například některé pražské nemocnice už mají jen jednotky volných lůžek pro pacienty s nemocí covid-19. „Jsme v současné době naplnění. Personál už je dost unavený. V těch našich dvanáctilůžkových odděleních, která jsou využívaná pacienty s covidem-19, už jsme relativně vysoko, co se týče kapacity kvalifikovaného personálu,“ popsal situaci ředitel Fakultní nemocnice Vinohrady Petr Arenberger. Upozornil, že nemocnice má ještě rezervu na pátek a otevře několik covidových lůžek. Pak ale začne uvažovat o tom, že výrazně omezí jinou péči.

Nejpostiženější regiony

Situace v Karlovarském kraji je v nemocnicích stále kritická, i když v Chebu se mírně zlepšila. Nemocnicím aktuálně pomáhá, že mohou covid pozitivní pacienty převážet do jiných zdravotnických zařízení. „Ten nápor je enormní, zdravotníci pracují za hranou. V Karlovarském kraji jsou volná dvě lůžka intenzivní péče, počet standartních lůžek je v jednotkách a mění se z hodiny na hodiny,“ řekl primář chirurgického oddělení karlovarské nemocnice Josef März. Ve všech třech nemocnicích v kraji podle jeho slov podstatně chybí zdravotníci, kteří by přístoje na jednotkách intenzivní péče obsluhovali. 

Nejhorší epidemická situace je momentálně na Tachovsku, kde za uplynulých sedm dní evidují 1044 nově nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Následuje Sokolovsko s 1028 případy. Mírně se zlepšila situace na Trutnovsku a Chebsku, kde počet nových případů na 100 tisíc obyvatel za poslední týden klesl pod tisícovku. V okresech Cheb, Sokolov a Trutnov platí od minulého pátku přísné omezení volného pohybu, o uzavření Tachovska se podle vyjádření ministra zdravotnictví také uvažovalo. 

Uzavřené okresy ale zatím nedostanou vyšší příděl vakcín proti covidu-19 i přesto, že o ně požádaly. Ministerstvo zdravotnictví jejich žádost kvůli nedostatku vakcín zamítlo. Po zvýšení dodávek volají třeba starostové na Trutnovsku. S očkováním jsou tam připraveni pomoci i praktičtí lékaři. 

Praha chce, aby o testování žáků rozhodl zřizovatel školy

Pražský magistrát požádá vládu, aby o postupu testování žáků ve školách mohli rozhodovat i zřizovatelé škol a školských zařízení. V případě Prahy to jsou u mateřských a základních škol městské části a u středních škol magistrát. Hlavní město společně s Prahou 9 spustilo tento týden pilotní projekt testování žáků, kdy jim rozeslalo testy na doma. Pokud mají negativní test, mohou vyrazit do školy.

Podle místostarosty Prahy 9 a městského zastupitele Tomáše Portlíka (ODS) je nutné vyzkoušet různé typy antigenních testů, které se liší přesností. „Ne vždy znamená, že levnější antigenní test nám může dát spolehlivý výsledek,“ řekl Portlík. 

PES

Rizikové skóre protiepidemického systému kleslo na 75 bodů ze sta, těsně tak zůstává ve čtvrtém z pěti stupňů pohotovosti. Předchozí čtyři dny byl protiepidemický index po zpětné úpravě dat na webu ministerstva zdravotnictví na hodnotě 77 bodů, tedy v nejpřísnějším stupni. Pokles podílu hospitalizací pod 45 procent znamenal odečet pěti bodů, zvýšení reprodukčního čísla naopak přičtení tří bodů, ve výsledku se tak skóre snížilo ze 77 na 75 bodů. 

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) eviduje pět hlášení o úmrtí lidí, kteří byli očkovaní proti covidu-19. Příčiny úmrtí se budou prověřovat, souvislost s očkováním zatím není zřejmá. Celkem lidé k úterku nahlásili 729 možných nežádoucích účinků, což je asi 1,5 promile z celkového počtu podaných očkovacích dávek. 

Od začátku epidemie se v Česku prokazatelně nakazilo přes 1,1 milionu lidí, z toho téměř 996 tisíc se uzdravilo a 18 739 lidí s nákazou zemřelo. V současnosti je v Česku přes 108 500 nakažených.