Skóre PES zůstává na 90 bodech. Nemocnice rozšiřují covidová oddělení

Události: Nemocnice rozšiřují oddělení pro covid-19 (zdroj: ČT24)

Rizikový index protiepidemického systému PES se druhý den drží na 90 bodech, dosud na nejvyšší úrovni. V nejvyšším pátém stupni pohotovosti zůstává čtvrtý den za sebou. Laboratoře v pátek odhalily 3441 případů nákazy. Očkování proti covidu-19 začalo na Vysočině, zahájila ho i Fakultní nemocnice Hradec Králové. Kvůli zhoršené epidemické situaci nemocnice v krajích rozšiřují covidová oddělení.

On-line přenos

Koronavirus - leden

  • 20:21

    Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

  • 18:16
    Česko

    Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

  • 18:15
    Česko

    Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.

První den v roce laboratoře v Česku odhalily 3441 případů nákazy koronavirem, což je zhruba o 400 více než v poslední loňský sváteční den 26. prosince. O svátcích a víkendech se méně testuje, v pátek laboratoře provedly 6553 testů, nejméně od 6. prosince. Pozitivních případů bylo rekordních 52,5 procenta.

Podle aktuálních dat na webu ministerstva zdravotnictví přibylo do statistik 116 úmrtí s onemocněním covid-19, celkem zemřelo 11 827 lidí. Počet hospitalizovaných s koronavirem klesl v pátek zhruba o 300 na 5777. Od začátku epidemie se koronavirus v Česku potvrdil u 735 469 lidí. Počet vyléčených přesáhl 608 tisíc, aktuálně se s nákazou potýká 115 514 lidí.

Na pátém stupni je index PES ve všech krajích, nejhorší situace je ve Středočeském a Pardubickém kraji, kde je skóre na 95 bodech ze sta. Podle aktuálních dat se mírně zhoršilo zjednodušené reprodukční číslo, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, stouplo z 1,44 na 1,45. Naopak počet nových případů za posledních 14 dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel se snížil o padesátku na 1090.

Mírně také zpomalilo šíření nákazy mezi lidmi staršími 65 let. Za poslední dva týdny bylo mezi nimi v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 896 nově nakažených, což je zhruba o 30 méně než předchozí den. 

Výpočet PES se změní

Ministerstvo zdravotnictví zveřejňuje index PES od počátku října, dosud nejvýše byl ve dvou dnech na konci října, kdy se dostal na hodnotu 89. V pátém stupni, který je vymezen 76 až 100 body, je nyní čtvrtý den za sebou, dva dny je na 90 bodech, předtím byl na hodnotě 80. Nárůst o deset bodů způsobilo zejména zvýšení reprodukčního čísla.

Opatření v celém Česku odpovídají pátému stupni podle rozhodnutí vlády od neděle, a to minimálně do 10. ledna. Zavřené jsou restaurace a většina obchodů a služeb, lidé se mohou na veřejnosti setkávat maximálně ve dvou, pokud nejde o členy jedné domácnosti. Mezi 21:00 a 05:00 platí zákaz vycházení.

Ministerstvo v lednu chystá změny ve výpočtu indexu. Novou metodiku připravuje Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Jeho ředitel Ladislav Dušek před Vánocemi uvedl, že v parametrech pro výpočet indexu velmi pravděpodobně nebude podíl pozitivních mezi testovanými, zohledňovat se naopak bude počet pacientů v nemocnicích.

Na Vysočině a v Hradci Králové se začalo očkovat

Krajské nemocnice v Jihlavě a v Havlíčkově Brodě začaly proti covidu-19 očkovat. Prvním zdravotníkem, jenž dostal dávku v Jihlavě, byl ředitel tamní nemocnice Lukáš Velev. Za víkend bude očkováno zhruba dvě stě zdravotníků, zájem o očkování je velký, informovali Velev a mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo.

Očkování se teď týká pracovníků nemocnic a záchranné služby. V nemocnici Nové Město na Moravě by se mělo očkovat od pondělí, v pelhřimovské od úterý, v třebíčské od středy, řekly mluvčí nemocnic.

Očkování zahájila i Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové. Mezi prvními dostali vakcínu zdravotníci z covidových pracovišť a rizikoví pacienti, uvedli zástupci nemocnice. Hradecká FN má zatím k dispozici 975 dávek. Jde o první místo v Královéhradeckém kraji, kde se začalo proti covidu očkovat. Krajské nemocnice na vakcínu proti covidu dosud čekají, k hradecké FN by se měla krajská zdravotnická zařízení přidat později.

Domovy seniorů v Královéhradeckém kraji mají problémy

Právě v Královéhradeckém kraji se kvůli zhoršující se epidemické situaci komplikuje situace v některých domovech důchodců. Desítky zaměstnanců jsou pozitivních na covid-19 nebo v karanténě, koronavirem je v některých zařízeních nakažená většina klientů. Silně zasažen je například městský domov důchodců Zdislava v Třebechovicích pod Orebem, uvedli zástupci třebechovického zařízení a hejtmanství.

Ze 46 klientů třebechovického domova důchodců je nakažených nebo v izolaci 42, kvůli nákaze chybí zhruba polovina personálu z celkového počtu asi 36. Nákaza se objevila v zařízení zhruba v polovině prosince a naplno zasáhla domov před vánočními svátky. „Od jara je to nejhorší stav,“ řekl ředitel domova důchodců Martin Dürrer.

Třebechovický domov, který zřizuje město, na webu vyzývá dobrovolníky k výpomoci především v úseku ošetřovatelské péče. „Přes svátky byla situace nejhorší, teď je to na hraně. Někteří se už začali po desetidenní lhůtě vracet. Snažíme se provoz zajistit ze všech sil,“ dodala zdravotní sestra působící v domově důchodců v Třebechovicích.

V Královéhradeckém kraji na začátku týdne byli nakažení covidem klienti 11 domovů důchodců, což je 20,8 procenta všech těchto zařízení v regionu. Pozitivních na covid bylo zhruba 4,2 procenta všech klientů. Z důvodů nemoci nebo karantény v zařízeních pobytových služeb sociální péče chybělo zhruba 4,7 procenta personálu, uvedli zástupci hejtmanství.

Domovy důchodců využívají výpomoc odborného personálu Krajského pohotovostního mobilního týmu a také pracovníky zprostředkované Akademickým centrem studentských aktivit. Někde vypomáhají i dobrovolníci.