Nejlepší věci děláme jako tým. Ken Loach a Paul Laverty převzali Křišťálový glóbus

No comment: Ken Loach a Paul Laverty přebírají Křišťálový glóbus (zdroj: ČT24)

Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii ve Velkém sále hotelu Thermal v Karlových Varech v pondělí převzali režisér Ken Loach a scenárista Paul Laverty. Britští filmaři zároveň uvedli projekci filmu Sladkých šestnáct let. Jejich společný film Já, Daniel Blake na loňském festivalu v Cannes získal Zlatou palmu.

Loach a Laverty společně vytvořili 12 celovečerních a dva krátké snímky a stali se průkopníky britského sociálně realistického filmu. „Nejlepší věci děláme dohromady. Jako tým. Takže příště až uvidíte film a bude tam napsáno, že tento film natočil, a pak jméno režiséra, víte, že koukáte na obrovské ego,“ uvedl ve Varech Ken Loach.

Pro Kena Loache je to již několikátá návštěva České republiky. Poprvé tu byl právě na karlovarském festivalu v roce 1970, kdy na 17. ročníku přehlídky získal a osobně přebíral Velkou cenu za svůj přelomový snímek Kes, drama, které britský filmový institut zařadil mezi deset nejlepších britských snímků dvacátého století. Hostem karlovarského festivalu byl také na jednom z jeho prvních porevolučních ročníků v roce 1992.

Ken Loach vystudoval práva v Oxfordu a po krátkém působení v divadle začal pracovat počátkem šedesátých let jako televizní režisér na stanici BBC. Svou režijní kariéru započal televizním filmem Cathy Come Home a dramatem Kes. Po zlomovém filmu Lůza, který se stal v roce 1991 Evropským filmem roku, přišla řada významných titulů.

Natočil snímky Země a svoboda, Sladkých šestnáct let, Zvedá se vítr, za nějž získal Zlatou palmu pro nejlepší film v Cannes, Hledá se Eric, Andělský podíl a zatím poslední Já, Daniel Blake, opět oceněný Zlatou palmou pro nejlepší film na loňském festivalu v Cannes.

Paul Laverty se narodil irské matce a skotskému otci v Kalkatě v Indii. Vystudoval nejprve filozofii v Římě a dále práva v Glasgow a následně působil jako právník ve Skotsku. Pracoval také v organizaci pro lidská práva v Nikaragui. Napsal scénáře ke 12 celovečerním a 2 krátkým filmům, které režíroval právě Ken Loach. Za film Sladkých šestnáct let získal v Cannes roku 2002 cenu za nejlepší scénář.