Téma Filmový festival Karlovy Vary 2018

Filmový festival Karlovy Vary 2018

Glosa k vítězům Varů: Může film něco změnit? Nepříjemná pravda o světě a rodině

Výrazné mnohovýznamné filmy o závažném tématu jsou tituly, kterými se pyšní velké festivaly. Takový se objevil i na festivalu v Karlových Varech – a v sobotu večer si z něj odnesl hlavní cenu Křišťálový globus. Drama s dlouhým názvem „Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři“ oslovilo i proto, že sděluje nepříjemnou pravdu o (současném) světě.

Pro české turisty není Mars demodé. Plundrují ho ve filmu Benjamina Tučka

Od prvního letu na Měsíc se lidstvo chlubilo, že do roku 2000 bude létat na Mars. Zatím na to nedošlo. S jednou výjimkou, filmový let si dopřál režisér Benjamin Tuček se svojí filmovou posádkou.

Best of: Podívejte se na sestřih z 53. ročníku festivalu v Karlových Varech

Letos do Varů přijelo 13 080 akreditovaných návštěvníků. Vidět mohli 501 filmových představení, na která se prodalo 140 135 vstupenek. Tolik statistika 53. ročníku. O tom, jaký byl, ale lepší zprávu podá sestřih festivalových okamžiků.

Festival ve Varech vyhráli rumunští barbaři, i pro Čechy něco bude

„Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři,“ hlásá dlouhý název snímku o bolestivém místě rumunské národní historie. Jedno to ale není filmaři Raduovi Judemu, který o této „bolavé patě“ natočil film. A ten zas není jedno filmovému festivalu v Karlových Varech, který titul ocenil Křišťálovým globem pro nejlepší snímek 53. ročníku. Úspěch může letos opět těšit i Čechy – slovinský „famák“ Olmo Omerzu získal cenu za režii pro svou road movie Všechno bude. I v souvislosti s vítězným snímkem se během večera mluvilo o svobodě a politice.

Exupír Robert Pattinson: Chtěl bych hrát postavy, které nemají zuby

Na festivalu v Karlových Varech začíná poslední den, který si nenechá ujít poslední letošní „velký“ host. Do západočeských lázní dopoledne přijel britský herec Robert Pattinson, známý především z upírské ságy Twilight a filmové série o Harrym Potterovi. Především na Stmívání by ale prý rád zapomněl.

Festivalové vteřiny Marka Ebena: Vždycky je druhá šance

Jak ukážou poslední festivalové vteřiny, Masaryk se ve Varech ještě nesesypal a Marek Eben také ne. Naopak stíhá toho docela dost. Třeba poslechnout si koncert Karlovarského symfonického orchestru s Ewou Farnou, dojmout Jaromíra Hanzlíka anebo vyzpovídat oscarového filmaře Barryho Levinsona. Je možné dostat v Hollywoodu ještě jednu šanci, když zklamete? ptá se ho Marek Eben. „Vždycky je druhá šance,“ odpovídá mu režisér filmů Rain Man či Vrtěti psem. Ovšem Festivalové vteřiny další dostanou až příští rok.

K čemu dospěly první ceny z Varů? Že ocenit si zaslouží nedospělí

Předskokanem hlavních soutěžních kategorií jsou i na 53. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech ceny nestatutárních porot. Vybírají ze soutěžní nabídky nejlepší evropský či ekumenický film nebo titul, na němž se shodne Mezinárodní federace filmových kritiků. Víceméně všechny čtyři letošní poroty si získaly příběhy, jejichž hrdiny jsou dospívající. Patří k nim i české drama Všechno bude.

Filmový postřeh: Touch Me Not je nepříjemná, ale vtahující studie intimity

Hranice hraného filmu a dokumentu se rozmlžují v celovečerním debutu rumunské režisérky Adiny Pintilie. Koprodukce pěti zemí, včetně České republiky, obdržela na festivalu v Berlíně Zlatého medvěda. I přes ubezpečení, že se jedná o fikci, jde o vizi natolik autentickou, že postavy jde jen ztěží nevnímat jako skutečně žijící osoby.

Filmový postřeh: V Donbasu jsou všichni oběti chaosu

Zraky celého světa už nejsou k východní Ukrajině upřeny tak, jako byly v roce 2014. Masové nepokoje přerostly v ozbrojený konflikt a ke vzniku svazu lidových republik Nové Rusko. Uznávaný ukrajinský režisér Sergej Loznica do prostředí proniká s kritickým ostřím, ale také s nezaměnitelným ironickým úsměvem. Svůj snímek Donbas v Karlových Varech osobně uvedl.

Barry Levinson je trochu Rain Man. Nemá rád reflektory, na Oscarech ani ve Varech

Oscarový režisér Barry Levinson uvedl v pátek v Karlových Varech svůj zřejmě nejslavnější film – Rain Mana. Dojímavý snímek s Dustinem Hoffmanem a Tomem Cruisem o autistovi a jeho postupném sbližování s bratrem měl premiéru v roce 1988. Festival promítl také Levinsonovu satiru Vrtěti psem a nejnovější televizní počin Paterno.

53. filmový festival v Karlových Varech…

  • se koná od 29. června do 7. července.
  • jako hosty pozval například dva oscarové americké tvůrce: Barryho Levinsona a Tima Robbinse, přijede také „Monty Python“ Terry Gilliam; z tuzemských umělců převezme Křišťálový globus herec Jaromír Hanzlík.
  • promítne 182 hraných a dokumentárních filmů. V hlavní soutěži své novinky představí třeba Rumun Radu Jude, Rakušan Peter Brunner či Rus Ivan Tverdovskij a také dva Češi: Olmo Omerzu a Adam Sedlák.
  • zve opět i do Domu ČT. Každodenní besedy s hosty či večerní koncerty lze sledovat živě nebo ze záznamu i na webových stránkách.

Filmový postřeh: Studená válka je nejsilnější love story festivalu

Nový film držitele Oscara Pawła Pawlikowského se prožene Evropou turbulentních padesátých letech minulého století. Jeho Studená válka s ohromnou grácií vypráví o romantickém vztahu, jehož aktéři se kvůli politickým událostem, ale i vlastním pochybením vzájemně odlučují a opět shledávají.

Filmový postřeh: Sweet Country není pro Aborigince vůbec sweet

V sekci Horizonty promítá karlovarský festival australský western Sweet Country. Pro režiséra aboriginského původu Warwicka Thorntona je tento film možností, jak sdělovat příběhy své kultury. Snímek totiž vychází ze skutečných událostí. Jsme svědky hry na kočku a myš, kdy z vraha se stala oběť a štvanec, příběh navíc provázejí neočekávané zvraty.

Festivalové vteřiny Marka Ebena: Co všechno se může stát

Co všechno se může stát v kině? Třeba si před vás sedne basketbalista Tomáš Satoranský. Pravidelného návštěvníka filmového festivalu vyzpovídal Marek Eben v předposledních Festivalových vteřinách. Zeptal se ho mimo jiné, na co se koukají jeho spoluhráči v NBA. No asi nepřekvapí, že němé melodrama Bílý ráj od Karla Lamače, které se ve Varech také promítalo, by si z programu nejspíš nevybrali. Do vteřin se vešel i „montypythoňák“ Terry Gilliam a kreslíř Vladimír Jiránek, který o tom, co se může stát, nakreslil nejeden vtip. Jo, a věděli jste, že v Karlových Varech je místo, které vypadá jako věznice Shawshank?

Beseda: Festival ve Varech a ČT společně uvádí filmy do kin

„Svět filmu a televize se dlouhodobě sbližuje – a to je dobře,“ nepochybuje generální ředitel ČT Petr Dvořák. Důkazem je i Dům ČT, který pravidelně doplňuje program festivalu v Karlových Varech. Právě v něm o filmové a televizní tvorbě Dvořák besedoval spolu s prezidentem karlovarské přehlídky Jiřím Bartoškou. Představili i společný projekt KVIFF Distribution.

Filmový postřeh: Chatu na prodej se od Chýlkové a Kačera vyplatí koupit

Trochu praštěná česká rodina prodává rodinné zlato uprostřed lesa – chátrající chatu, na kterou už skoro nejezdí. Ivana Chýlková a David Vávra s dědečkem Janem Kačerem a babičkou Janou Synkovou stejně jako dospělé děti s partnery vyrazí na poslední, nuceně společný víkend, než podepíšou smlouvu a předají klíče novému majiteli.

Blouděním to začalo, Vary nekončí. Festival oceňuje Jaromíra Hanzlíka

Několikaminutový potlesk vestoje odměnil Jaromíra Hanzlíka, když na festivalu v Karlových Varech ve čtvrtek uvedl drama Bloudění. V jeho filmografii pozapomenutý snímek byl podstatný pro Hanzlíkovu hereckou kariéru, a dovedl ho tak ke slavnějším rolím, jakým byl strýc Pepin, záchranář Jandera nebo doktor Mráček. Za umělecký přínos české kinematografii převezme Hanzlík ještě v sobotu Cenu prezidenta karlovarského festivalu. Ocenění pro něj ovšem neznamená závěrečnou bilanci, letos se chystá začít natáčet nový film.

Po ruské mafii se o Akumulátor 1 zajímá festival ve Varech. Uvede remasterovanou verzi

Za televizní obrazovkou existuje paralelní realita plná našich obrazů, které nám vysávají sílu. Svědectví o ní poprvé přinesl režisér a scenárista Jan Svěrák ve „svěžím filmu o únavě“ Akumulátor 1. Sci-fi komedii z roku 1994 připomene karlovarský festival, 6. července ji uvede v sekci Návraty k pramenům v remasterované verzi. Promítat by ji později měla i další vybraná kina, přislíbil Jan Svěrák v předfestivalovém rozhovoru pro ČT. Mimo jiné v něm prozradil, proč se štáb při natáčení musel mít na pozoru před ruskou mafií a čemu vadí svaly Petra Formana.

Filmový postřeh: 53 válek válečného reportéra na domácí frontě

Witek je válečný zpravodaj, přehlíží ale situaci na domácí frontě. 53 válek v titulu polského psychologického dramatu, které soutěží v sekci Na východ od Západu, totiž vede jeho žena Anka doma – „v zázemí“.

Nebuďte hluší k problémům neslyšících, upozorňuje oscarové Tiché dítě

Mezi letošní festivalové hosty, kteří se mohou pochlubit oscarovou soškou, patří i dvojice Rachel Shentonová a Chris Overton – tvůrci krátkého filmu Tiché dítě. Příběh o hluché dívce, která se naučí komunikovat až pomocí empatické sociální pracovnice, vzbudil vlnu zájmu o problémy hluchoněmých.

„Máme sny, ale nakonec všechno pokazíme.“ Terry Gilliam doprovodil do Varů Dona Quijota

Muž, který zabil Dona Quijota je film, který si režisér Terry Gilliam vyvzdoroval. Chvílemi to totiž vypadalo, že spíš Don Quijot – obrazně myšleno – zabije tohoto amerického filmaře. Od prvotního nápadu do premiéry totiž uplynulo bezmála třicet let. Jestli všechna anabáze stála za to, mohli posoudit i návštěvníci festivalu v Karlových Varech, kam Gilliam přijel svůj snímek osobně uvést.

Filmový postřeh: Utøya, 22. července zachycuje šok a hrůzu beze střihu

Norský film režiséra Erika Poppeho Utøya, 22. července rekonstruuje tragický teroristický útok Anderse Breivika v jediném, 72 minut dlouhém záběru. Amorálnímu zobrazení masakru jako spektáklu se dokáže vyhnout, zvolený koncept ale také znemožňuje širší pohled a reflexi události.

Festivalové vteřiny Marka Ebena: Jak splynout s přírodou

Šesté Festivalové vteřiny Marka Ebena by si měl pustit každý, koho zajímá výstava Kamila Lhotáka v Becherově vile, kdo je „ta paní“ z vetešnictví v letošní festivalové znělce s loňským hostem Caseym Affleckem, komu se líbilo s Davidem Ondříčkem sfárat na Duklu 61, a především každý, kdo by rád věděl, proč po polovině festivalu nejsou návštěvníci vidět na trávníku.

Mejdan na kolečkové brusli. Dokument se vrátil k průkopníkům skejtování v Československu

„Karlovarský bazén byl jako Kalifornie.“ Skateboarding s Vary nespojuje jenom vzpomínka na někdejší provizorní „rampu“, ale i uvedení prvního celovečerního dokumentu o vzniku skateboardingu na tamním filmovém festivalu. Snímek King Skate ze vzpomínek a archivního videomateriálu vytvořil Šimon Šafránek.

Česká televize zve do kina na Jana Palacha, Čertí brko či Toho, kdo tě miloval

Tradičním hostem besed v Domě ČT, který provází filmový festival v Karlových Varech, je Filmové centrum České televize. Diváky pozvalo na připravované kinofilmy v produkci ČT. V srpnu se představí Jan Palach v režii Roberta Sedláčka, podzim přinese do kin pohádku Čertí brko, drama z prostředí československé rozvědky Toman, basketbalový příběh Zlatý podraz anebo film podle detektivky Marie Poledňákové Ten, kdo tě miloval.