Zlínské kino nebude jen Velké, ale i otevřené a multifunkční. Radní schválili jeho novou podobu

Vítězný projekt na obnovu Velkého kina schválili zlínští radní. Je z dílny pražského architektonického ateliéru re:architekti. Velké kino, které postavila v roce 1932 firma Baťa, je od roku 2016 kvůli problémům se statikou zavřené, město ho chce opravit. Náklady se odhadují na 250 milionů korun, vítězný návrh počítá s asi 270 miliony. Podle zlínského primátora Jiřího Korce (ANO) se však bude návrh možná ještě mírně upravovat.

Vnějšek budovy zůstane podobný, objekt je památkově chráněný. Změnou budou částečně prosklené fasády z čela i boku objektu. „Objekt tak bude velmi otevřený, vnitřní prostor bude navazovat na své okolí,“ uvedl vedoucí městského oddělení prostorového plánování Ivo Tuček. Návrh počítá s podkopáním objektu kvůli vytvoření prostoru pro zázemí, sklady, šatny, sociální zařízení či kanceláře.

Také kvůli požadavkům památkářů bude zachována nosná ocelová konstrukce. „Historická kvalita objektu je právě v konstrukci, naše ambice byla najít formát, jak historickou konstrukci, která nesplňuje současné normy, udržet a ukázat ji. Navrhli jsme, že nad kinem bude superkonstrukce, velký ocelový nosník, na který je stávající konstrukce zavěšená,“ uvedl jednatel ateliéru re:architekti Ondřej Synek. Zevnitř lidé uvidí historickou konstrukci, zvenčí bude na střeše objektu pás nové konstrukce.

Do velkého sálu, který měl dosud kapacitu přes tisíc míst, návrh vložil malý sál, a prostor se tak rozdělí na velký a malý sál a foyer. Ve velkém sále bude kapacita 800 míst, sedadla bude možné zasunout a vznikne prostor s rovnou podlahou pro různé akce. Kapacita stojících návštěvníků má být asi tisíc lidí. V čele objektu vznikne nově kavárna. Malý sál pojme asi 200 lidí.

Do soutěže se přihlásily tři desítky kanceláří z různých zemí, z nich bylo loni na podzim do finále vybráno šest týmů, a to z Česka, Francie, Slovenska a Maďarska. Město poprvé dělalo soutěž formou takzvaného soutěžního dialogu, kdy mohlo do podob návrhů zasahovat a návrhy připomínkovat.

„Pomohlo nám to srovnat si zadání celé rekonstrukce Velkého kina,“ uvedl primátor Jiří Korec. Podle něj bylo na začátku jasné, že v objektu má zůstat kino, ale provoz by měl být co nejvíce ekonomicky soběstačný. „Prioritní bylo celoroční fungování kina, a aby prostory byly důstojné,“ uvedl Korec. Objekt tradičně využíval také zlínský filmový festival pro děti a mládež. Nyní by se v něm mohly konat koncerty, divadelní představení nebo konference či veletrhy.

Návrh obsahuje také možné úpravy okolí a náměstí Práce, v místě nynějšího parkoviště, kam směřuje navrhovaná kavárna, by mohla být volná plocha. Vítěz soutěže zhotoví projekt, což by mělo trvat minimálně rok, poté se bude vybírat zhotovitel, práce by tak mohly začít nejdříve za dva roky, stavba by měla trvat přes rok.