Opicím piškoty, vydrám melouny. Ve zlínské zoo rozdávají zvířatům vánoční nadílku

Zlínská zoologická zahrada naděluje zvířatům ještě před Štědrým dnem. Pochutnávají si na ovoci, zelenině nebo oříškách. Řadu dobrot přinesli také návštěvníci zahrady, kvůli velké nadílce mohli chovatelé rozdávat krmení už před Štědrým dnem.

„Když jsme 8. prosince rozsvítili vánoční stromek na nádvoří zámku Lešná, návštěvníci jej doslova zasypali dobrotami pro zvířata. Bylo to obrovské množství ovoce, zeleniny, oříšků, suchého pečiva a dalších dobrot, za které velmi děkujeme,“ popsala mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Dárky pod vánočním stromem přibývaly i v následujících dnech, zahrada se proto rozhodla obdarovat zvířata ještě před Štědrým dnem. „Třeba pár vyder obrovských tak dostal žluté melouny, které navíc využijí i ke hraní. Velbloudi si smlsli na vydatné porci mrkve a jablíček, stejné dobroty pak ocenili také třeba žirafy, nosorožci a tapíři,“ uvedla Bujáčková.

Opice chvostani a tamaríni mají v tropické hale například sušené ovoce i oříšky. „Všechno lehce zalijeme medem, dáváme tam i nějaké vitaminy. Nejraději mají opičky banány, když k tomu přidáme speciální piškoty, k tomu se také hodně mají, rády mají i sušené ovoce,“ řekla ošetřovatelka Naďa Šnejdrlová.

Přímo na Štědrý den zvířata dostanou dobroty i od chovatelů. Zebry, žirafy, antilopy a sloni si pochutnají na červených jablkách, velcí papoušci ara se mohou těšit na hrozny a oříšky.

Rejnoci si pochutnají na chobotničkách
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

„U rejnoků se kromě tradičních krevet a olihní budou podávat i chobotničky,“ uvedla Bujáčková. Klokanům nadělí mimořádný příděl čerstvých větví stromů. Naopak u lachtanů nebo tučňáků bude Štědrý den ve znamení tradičního krmení, dostanou pořádnou porci mořských ryb.

Zahrada nabídne na Štědrý den dětem do 15 let vstup za symbolickou korunu. Zoo bude otevřená do 14 hodin. Areál zkrášluje světelná výzdoba, nejen vánoční motivy, ale také světelné siluety slonů, tapírů, nosorožců, žirafy, aligátora, tučňáků nebo kasuára s mládětem. Od 25. prosince do 1. ledna zoo prodlouží otvírací dobu do 17 hodin.