Jedinečná křížová cesta z kachlů zase zdobí Svatý Hostýn

Jedinečná křížová cesta z kachlů zase zdobí Svatý Hostýn (zdroj: ČT24)

Křížová cesta z kachlů na Svatém Hostýně na Kroměřížsku je světovou raritou. Sto let stará zastavení decimovalo nepříznivé klima, několikaletá práce restaurátorů je ale zachránila od jisté zkázy. Jako poslední se dočkalo opravy desáté zastavení křížové cesty, která vznikla podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče.

Zachránit unikátní křížovou cestu složenou z tisíců skleněných destiček trvalo deset let. V zastavení Svlékání roucha je hned 572 dílků. „Všichni Moravané nechť jsou právem hrdí, protože opravdu nikde na světě neexistuje tento druh mozaiky,“ popsal restaurátor Vojtěch Pařík.

Křížová cesta provádí poutníky přírodou. Mráz, led i vichřice ale původní díly mozaiky roztrhaly. Manželé Paříkovi proto barevné střepy skládali znovu. Poradit si museli i s těmi nejmenšími detaily.

Třeba pohled Krista musel být znovu plný utrpení jako na bezmála sto let starém originálu. „Jakmile pohnete s linkou víčka půl milimetru, okamžitě má jiný výraz,“ upozorňuje Pařík.

Ve vousech Ježíše se skrývá číslo 51
Zdroj: ČT24

Detaily byly doménou jeho ženy Passionarie, známé šperkařky. Ve vousech Krista například objevila číslo 51. Malíř Köhler, který biblické výjevy vytvořil, se číslovkou vrátil k tragické ztrátě syna. „Čísla ukazují jeho věk v období, když tu tragédii prožíval,“ vysvětluje Passionaria Pařík.

Zajímavých symbolů ale restaurátoři objevili víc. Na osmém zastavení z roku 1932 má třeba jedna žena moderní boty s podpatkem, zatímco všechny ostatní postavy z obrazu jsou bosé.

Nové kachle lépe odolají živlům, mají nižší nasákavost vody. Křížová cesta proto vydrží provázet další generace. Nejnavštěvovanější poutní místo v Česku, kde baziliku obkličují hned tři různé křížové cesty, je znovu kompletní.