Zlínský kraj si cení roubenek. Tentokrát té v Rokytnici

Za obnovu lidové architektury v regionu udělilo zlínské hejtmanství uznání Lidová stavba roku majitelce usedlosti ve vsetínské Rokytnici. Na obytnou část roubeného domu karpatského typu číslo 74 navazuje hospodářství s chlévy, náleží k němu i sušírna ovoce se sedlovou střechou krytou pálenými taškami a s bedněnými štíty z roku 1910.

Majitelka domu, který má na trámovém stropě vyrytý rok 1859, dostala kromě ocenění i odměnu padesát tisíc korun. Oprava usedlosti podle ní trvala deset let. „Každým rokem se snažíme něco vylepšit. Finanční odměnu použijeme na opravu chlévů. Jsem šťastná, že se o nás ví a lidé k nám rádi chodí,“ uvedla Hrušková.

Objekt je podle hodnotitelů cenným dokladem tradiční venkovské hospodářské stavby. „Není časté, aby lidé udržovali staré stavby. Jednodušší je starou usedlost zbourat a postavit novou. Ale jsou lidé, kteří se pustí do neuvěřitelného martyria oprav, aby zachovali odkaz pro budoucnost, a toho si vážíme. Připomíná nám to tradice, které se snažíme uchovávat,“ řekl hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Majitelka usedlosti dostala ocenění za záchranu lidové architektury
Zdroj: Zlínský kraj

Spolu s domem v Rokytnici letos majitelé do klání přihlásili ještě kopaničářské stavení nazvané Janúšova chalupa v Žítkové na Uherskohradišťsku. Přihlášené stavby nejprve zhodnotili členové odborné komise. Zaměřili se přitom hlavně na kvalitu provedených oprav, využití stavby i aktivitu vlastníků v oblasti péče o kulturní dědictví. Vítěze pak vybrali krajští radní.

Kraj soutěž pořádá od roku 2008. Loni ocenění získala obec Bystřice pod Lopeníkem na Uherskohradišťsku, která zrekonstruovala historický rodinný dům se stodolou. Předloni uspěla majitelka Trchalíkovy usedlosti číslo popisné 210 v Šumicích na Uherskohradišťsku.