Většině firem v kraji se letos dařilo. Dalšímu růstu ale brání nedostatek zaměstnanců

Uherskobrodská zbrojovka zažila rekordní rok (zdroj: ČT24)

Většina firem končí rok v nejlepší kondici v historii. Příkladem jsou dvě společnosti ze Zlínska. Jedna prodala desítky tisíc pistolí ve Spojených státech, druhá zase postavila autobusová nádraží v Německu nebo Švýcarsku. V ekonomickém růstu ale narazily na strop svých možností. K ještě lepším hospodářským výsledkům je nepustil nedostatek kvalifikovaných dělníků.

Zbrojovka z Uherského Brodu uspěla nejen za oceánem na největším globálním trhu, ale také v Evropě. Třeba v Maďarsku přezbrojí moravská firma během 10 let armádu, policii i justiční stráž. „Největší hvězda je pistole P-10, jenom v letošním roce jsme jich prodali 60 tisíc kusů, do Spojených států 45 tisíc,“ řekl viceprezident České zbrojovky Uherský Brod (ČZUB) Radek Hauerland.

S celkovým počtem 380 tisíc prodaných zbraní dosáhla zbrojovka nejlepšího výsledku v historii. Poznali to i zaměstnanci, firma jim během roku dvakrát zvedla plat a ještě vyplatila vánoční odměnu. Příští rok by mohlo být ještě líp, pokud by zbrojovka uspěla v tendru na pistole pro americkou Pohraniční stráž.

„Jsme zvědaví, jak dopadneme. Technicky máme informace, že zbraň odpovídá velice dobře požadavkům,“ popsal generální ředitel ČZUB Ladislav Britaňák.

Z letošních ekonomických výsledků se mohou radovat i v Bílovicích u Uherského Hradiště, kde vyrábějí městský mobiliář. Uspěli v tuzemsku, třeba dopravním terminálem v Holešově. Tři čtvrtiny tržeb ale MM Cité udělalo za hranicemi. V Německu, Švýcarsku a vůbec nejvíc v Polsku. Podíleli se třeba na podobě varšavského a krakovského nádraží.

Obě firmy přitom mohly uspět ještě víc. Kdyby měly víc kvalifikovaných lidí. Techniků, konstruktérů nebo vývojářů. „Poptávka po pracovní síle je o něco větší, než je nabídka ze strany lidí,“ vysvětlil tajemník Ústavu ekonomie Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Kamil Dobeš.

Tomu odpovídal také podíl nezaměstnaných ve Zlínském kraji. Na začátku prosince dosáhl pouhých 2,3 procenta, což je nejméně na Moravě i v historii kraje.