Koaliční vyjednávání ve Zlíně se nehýbou. Rozpory okolo Ivo Valenty trvají

Podoba koalice na zlínském magistrátu zůstává nejasná (zdroj: ČT24)

Kdo bude vládnout Zlínu, stále není jisté. Koalici, kterou chtěly vytvořit vítězné ANO, STAN a Rozhýbejme Zlín, odmítá podpořit trojka na kandidátce STAN Petr Michálek. Vadí mu Ivo Valenta, který se dostal do zastupitelstva za uskupení Rozhýbejme Zlín. Právě Michálkův hlas je ale potřebný k získání těsné většiny. Dosavadní primátor za Starosty a nezávislé Miroslav Adámek je ale stále přesvědčený, že se strany na koalici dohodnou.

Svět divadla a politiky jako by se ve Zlíně prolnul. Zatímco Petr Michálek právě režíruje hořkou komedii Upokojenkyně, na radnici se snaží kolegové ze STAN upokojit své partnery z vítězného ANO a Rozhýbejme Zlín.

Ti včera zrežírovali složení koalice s těsnou nadpoloviční většinou hlasů v zastupitelstvu o 41 členech. Jenže šéf divadla ji vzápětí odmítl podpořit. „Vnímáme to jako interní věc STAN. Pořád předpokládáme, že potvrdí těch devět hlasů, respektive devět mandátů, které získali ve volbách, a věříme, že budeme pokračovat normálně dál,“ řekl náměstek zlínského primátora Jiří Korec (ANO).

„Teď jsme rádi, že nám kolegové z hnutí ANO dali nějaký čas na vyřešení tohoto našeho problému,“ uvedl dosavadní primátor Zlína Miroslav Adámek (STAN). „Musíme teď mluvit, mluvit, mluvit a najít řešení, jak pokračovat v koalici, a pořád trváme na tom, že bychom rádi přibrali někoho čtvrtého,“ dodal Adámek.

Koalice složená z ANO, STAN a Rozhýbejme Zlín by měla těsnou většinu
Zdroj: ČT24

Petr Michálek, který kandidoval s Adámkem za STAN, svým čtvrtečním vyjádřením rozhýbal Zlín víc než nové uskupení senátora, hazardního magnáta i mecenáše Ivo Valenty. „Pro mě je tato osoba a celé to sdružení zcela nepřijatelné. Proto jsem vydal své osobní prohlášení, kde deklaruji to, že tuto trojici nepodpořím,“ vysvětlil Michálek.

„Bylo to zhruba asi necelého půl milionu korun, které jsme do divadla dávali, a tam s tím problém neměl. A já jsem se nezměnil, já jsem pořád stejný,“ oponoval nově zvolený zastupitel Ivo Valenta (Rozhýbejme Zlín).

Stejné zatím zůstává i dohodnuté složení koalice. Je otevřená, jako brána na zlínském městském znaku. Žádný nový zájemce o vstup se ale zatím nenašel. Lídr kandidátky Rozhýbejme Zlín Ivo Mitáček je přesto po dnešních jednáních přesvědčen, že potřebnou většinu koalice nakonec získá.