Ochránci přírody staví novou Kosenku

Valašské Klobouky - Tradiční valašská stodola Kosenka ve Valašských Kloboukách na Zlínsku bude znovu stát na svém místě. Přesně před rokem ji zničil požár, dnes ji ochránci přírody, kterým patří, staví znovu. Výhradně z peněz, které jim poskytli dobrovolní dárci z celé republiky.

Kosenka vstává z popela, a to doslova. Před rokem požár během 3 hodin zničil zázemí, které ochránci přírody budovali bezmála 20 let. Valašské nátury ale neštěstí nezlomilo.

Ochráncům přírody dnes pomáhaly desítky dobrovolníků. Hlasité vrčení pil a vůně čerstvého dřeva byly jasným důkazem, že na původním místě bude stát přesná replika historické valašské stodoly.

„Tohle mi připadá mnohem zábavnější a lepší, než někde sedět doma u počítače nebo televize,“ usmívá se jedna z dobrovolníků Zuzana Pechalová.

Pomohli řemeslníci a hlavně dárci. Ti třeba nezapomněli, že Kosenka před časem vykoupila, a tím zachránila před vykácením bělokarpatský les. Teď jí vstřícnost vrátili. Za vybraných 700 tisíc korun vznikne nová stodola a v ní expozice o ochraně přírody a pastevectví.

„Já si myslím, že je to naděje pro celou společnost, že se v ní neztrácejí principy, hodnoty solidarity, pomoci,“ řekl vedoucí Českého svazu ochránců přírody Kosenka Valašské Klobouky Miroslav Janík.

Už za týden se ve Valašských Kloboukách uskuteční legendární mikulášský jarmek. To už bude střecha prakticky hotová, pod ní ve stodole pak bude připraveno symbolické poděkování těm, kteří Kosence pomohli v nouzi. 

Valašský mikulášský jarmek 2012

Tradiční jarmek ve Valašských Kloboukách se bude konat už po jednadvacáté, a to ve dnech od 29. listopadu do 2. prosince. Akci zahájí rozsvícení městského vánočního stromu, vernisáž výstavy uměleckých děl a koncert v tamním kostele.

Sobota už bude patřit tradičnímu trhu řemesel a lidových produktů, městem se budou procházet mikulášské družiny a linout se bude vůně kyselice a dalších dobrot. Program nabídne vystoupení folklórních souborů, dechovek i cimbálových muzik, návštěvníci uvidí ukázky starých řemesel a také budou moci hodnotit jarmekové soutěže. V neděli potom ročník završí koncert, který bude poděkováním pro všechny návštěvníky i pomocníky, kteří při jarmeku přiloží ruku k dílu.