Z litoměřického muzea zmizely tisíce předmětů. Bývalá ředitelka půjde před soud

Bývalá ředitelka litoměřického muzea Eva Štíbrová půjde před soud kvůli rozkrádání muzejních sbírek. V době, kdy muzeum vedla, z nich postupně zmizelo několik tisíc cenných předmětů. Státní zástupce Štíbrovou ve středu obžaloval z porušení povinnosti při správě cizího majetku, ženě hrozí až osm let vězení.

Policie se případem zabývala od roku 2014 a vyšetřování se vleklo i kvůli rozsáhlosti spisu, který čítá na osm tisíc stran. Kriminalisté totiž museli zadat množství znaleckých posudků kvůli ocenění ztracených předmětů, a státní zástupce tak Štíbrovou posílá před soud skoro čtyři roky po jejím obvinění v červnu 2015.

„Ve věci chybějících sbírkových předmětů ve sbírce litoměřického muzea podal státní zástupce obžalobu pro zločin porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ sdělil dozorující státní zástupce Josef Zronek. Za to bývalé ředitelce muzea hrozí od dvou do osmi let ve vězení. 

Z míšně zbyly tři police

Ke krádežím mohlo docházet dlouhých sedmnáct let a upozornil na ně současný ředitel muzea Tomáš Wiesner, když podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

Wiesner totiž po nástupu do funkce v roce 2012 nařídil rozsáhlou inventarizaci sbírek, ze které vyplynulo, že z muzea zmizelo na deset tisíc předmětů. Celková škoda byla podle dřívějšího vyjádření státního zástupce vyčíslena na několik milionů korun, před čtyřmi lety se mluvilo až o osmi milionech korun.

„Liší se ovšem hodnota, kterou uvádějí soudní znalci, ta historická nebo ta, za jakou je možné prodat věc v aukci,“ zdůraznil tehdy ředitel muzea Wiesner.

Mezi odcizenými exponáty jsou především předměty, které je možné poměrně snadno prodat nebo vyvézt za hranice. Zmizely tak například obrazy, historické zbraně, cenné rukopisy, sklo, cín, keramika a plastiky. Litoměřické muzeum mělo i velké sbírky míšeňského porcelánu, ale zbyly jen poslední tři poličky.

Z muzea zmizely také vzácný kalich pro společné přijímání nebo středověký rukopis husitského zpěvníku. „Jako jednotlivost ohodnotili znalci nejvýše ukradený středověký graduál, a to na devět set tisíc korun,“ prohlásil v roce 2014 Wiesner.

Středověký rukopis husitského zpěvníku ze sbírky litoměřického muzea
Zdroj: ČT24