V případu porodu v Pardubicích, kde podali pozdě léky novorozenci, bude jasněji za dva týdny

Události: V případu porodu v Pardubicích, kde podali pozdě léky novorozenci, bude jasněji za dva týdny (zdroj: ČT24)

Za dva týdny budou k dispozici první závěry kontroly případu dívky, která se narodila v Pardubicích a po postupu tamních zdravotníků má trvalé zdravotní postižení. Postup zdravotníků přijela ve středu do Pardubické nemocnice prověřit kontrola ministerstva zdravotnictví vedená náměstkem ministra zdravotnictví Romanem Prymulou. Advokát rodiny uvedl, že rodiče dívky žádají po nemocnici 22 milionů korun.

Matka dítěte trpěla v těhotenství streptokokovou infekcí typu B. Děvčátku lékaři udělali po porodu standardní testy prováděné novorozencům pozdě, dítě nejspíš nedostalo včas antibiotika proti nákaze a prodělalo sepsi s krvácením do mozku. Ponese si trvalé následky. 

Pozdní reakci zdravotníků konstatoval ve středu i náměstek ministra Prymula, bude ovšem podle něj třeba vyjádření soudního znalce. „Interval nebyl dodržen, nicméně je třeba říci, že doporučení odborné společnosti nemusí být závazná pro všechna oddělení. Budeme diskutovat, jestli to, co se stalo následně po prodlevě, vedlo ke stavu, který tady byl. Musí se jednoznačně vyjádřit soudní znalec, jestli může dojít k tomuto postižení, i když aplikujeme antibiotikum včas,“ řekl po návštěvě nemocnice v Pardubicích. Tříčlenná kontrola z ministerstva tam prověřovala péči v porodnici a na dětském oddělení.

UvR: Do pardubické nemocnice dorazila z ministerstva zdravotnictví kontrola (zdroj: ČT24)

Ačkoliv rodina nedala souhlas se zveřejněním zdravotní dokumentace, kontrola může do záznamů nahlížet z pověření ministerstva. „Rodiče nám nesmí zakázat přístup k nahlížení. Na druhou stranu ale nesmíme to, co jsme zjistili, zveřejnit,“ řekl Prymula.

Do nemocnice v Pardubicích dorazila kontrola z ministerstva (zdroj: ČT24)

Rodina žádá 22 milionů korun

O vydání celé dokumentace chtěl rodinu požádat Pardubický kraj, rodina děvčátka to ale krátce po zveřejnění záměru odmítla s tím, že nemocnici v Pardubicích ani kraji, který je jejím akcionářem, nedůvěřuje. Odmítla také nabízenou pomoc ve formě lékařské péče; omluva ani finanční pomoc podle advokáta Maria Švehelky rodině ze strany nemocnice dosud nedorazila.

Rodina po nemocnici žádá 22 milionů korun odškodnění. Je to stejná částka jako v případě chlapce, který po pooperačních komplikacích zůstal v bdělém komatu. „Opět se jedná o těžké poškození mozku dítěte, je to do určité míry srovnatelné,“ řekl právní zástupce rodiny Mario Švehelka.

168 hodin: Případ Leontýny (zdroj: ČT24)

Advokát Švehelka se také vyjádřil kriticky k očekávání náměstka Prymuly, podle něhož by měly posudky zodpovědět, zda by zdraví dítěte nezůstalo poškozeno i při včasnějším podání léků. „To nikdo nemůže vědět, o tom nemá smysl spekulovat,“ prohlásil. Zdůraznil, že porodníci měli o nákaze rodičky informaci „od první minuty“.

Jednoznačně vidíme pochybení pouze na straně nemocnice v Pardubicích. Trvalo čtrnáct hodin, než vůbec u holčičky v jasném riziku začali provádět vyšetření.
Mario Švehelka
advokát rodiny

Pardubická nemocnice už udělila primáři a zdravotníkům dětského a novorozeneckého oddělení výtku, odvolána také byla ředitelka pardubické a chrudimské nemocnice Štěpánka Fraňková. Nemocnice chce od nového roku zřídit pozici ombudsmana. „Chceme obsadit tuto pozici nějakým významným klinikem tak, abychom byli schopni nabídnout stěžovatelům výrazně proaktivnější a vstřícnější přístup,“ plánuje ředitel nemocnice Tomáš Gottvald. 

Případem se zabývá také policie, dokumentaci si podle informací ČT zatím od rodiny nevyžádala.

Prymula: Zdá se, že nemocnice v Rychnově pochybila

Pardubický kraj a ministerstvo chtějí prověřit i to, zda nenastalo pochybení při transportu rodičky z Vamberka, kde žije, do Pardubic. Předtím totiž rodící ženu odmítla nemocnice v Rychnově nad Kněžnou a Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

„Z prvních informací, které mám, to byl od nemocnice v Rychnově velmi nešťastný přístup. Standardní postup je, že pokud hrozí porod nezralého dítěte, tak se odrodí v místě a nemocnice si vyžádá záchranku tak, aby přijela s inkubátorem,“ shrnul Prymula. Rychnovská nemocnice se brání s tím, že její konání nemělo vliv na stav dítěte. V zařízení aktuálně probíhá interní šetření. Advokát rodiny Švehelka ve středu uvedl, že o rozšíření žaloby i na další subjekty neuvažuje.