Horolezci zajišťují skálu v Moravské Třebové. Na silnici z ní padaly kameny

Na silnici z Mohelnice do Svitav je pod Křížovým vrchem omezení pro řidiče. Odstavný pruh a podle potřeby jeden jízdní zabírá Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a horolezci sanující skalní stěnu. Rizikové bloky musí ukotvit a zajistit ocelovými sítěmi. Zabezpečení vyjde ŘSD na 15 milionů korun.

Na hlavním tahu z Mohelnice do Svitav musí řidiči přibrzdit na 50 kilometrů v hodině. V Moravské Třebové sanují horolezci 400 metrů širokou a 20 metrů vysokou skálu pod Křížovým vrchem. Masiv tvořený různorodými horninami v posledních letech nebyl stabilní a uvolňovaly se z něj balvany.

Horolezci z něj nejprve odstranili náletové rostliny a zeminu, aby zajistili volné kameny, u kterých hrozil pád na silnici pod kopcem. Na skálu připevní speciální kotvy a ocelové sítě, u silnice přibudou nová svodidla.

Masiv se tyčí přímo nad silnicí první třídy, proto zabrali stavbaři také jeden odstavný pruh ve směru na Mohelnici. Kvůli pracem v bezprostřední blízkosti tahu také platí omezení rychlosti, které ale část řidičů nerespektuje. Policie v místě provádí namátkové kontroly. Stavební práce i dopravní omezení mají trvat do konce října.