Zdroj pitné vody pro Zábřeh je nejspíš na obzoru. Vodohospodáři testují 130metrový vrt

Zábřeh na Šumpersku bude mít pravděpodobně znovu vlastní zdroj pitné vody. Vodohospodáři v létě v prameništi u Lesnice vyhloubili nový, 130 metrů hluboký vrt, který by mohl nahradit původní mělčí vrty ze 70. a 80. let. Namísto z nich teď Zábřeh pitnou vodu přivádí vodovodem až z Olšan.

Kvalita vody z místního zdroje utrpěla tím, že kolem v minulosti nebylo vyhlášeno ochranné pásmo 2. stupně. „Vlivem zemědělské činnosti, která probíhá v těsné blízkosti vrtů, se tak postupně zvyšovaly koncentrace dusičnanů až nad normu, která činí 50 mikrogramů na litr,“ uvedl starosta Zábřeha František John (KDU-ČSL).

Nový vrt se nachází přímo v areálu úpravny vody, to urychlí jeho případné napojení do sítě. Zatím se voda odvádí do nedalekého potoka. Vodohospodáři teď testují její složení na přítomnost dusičnanů, pesticidů a dalších látek.

„Vrt máme široký mezi 50 až 70 centimetry a nátoková oblast je mezi 90 metry pod zemí až 120 metry. Ve vrtu teď máme osazené výkonné čerpadlo, které čerpá vodu z hloubky 130 metrů na povrch,“ popsal ředitel Vodohospodářských zařízení Šumperk Marek Budiš.

Po dobu 57 dní zároveň probíhají zátěžové čerpací zkoušky. Ty mají ověřit, zda bude vydatnost nového vrtu dostatečná. Zpočátku vyčerpali vodohospodáři pět litrů za sekundu, provizorním potrubím teď proudí za sekundu litrů 20. A na konci zkoušek se má číslo zvýšit na 30.

Podrobnější rozbory budou k dispozici v polovině srpna, ty dosavadní ale naznačují, že voda kontaminovaná nebude. A vyhovuje také po chuťové stránce.