Jihlava má primátorku. Do čela města se postaví Karolína Koubová z Fóra Jihlava

O tom, kdo povede krajské město Jihlavu, je po pátečním hlasování zastupitelstva jasno. Primátorkou se stala Karolína Koubová z Fóra Jihlava, které v komunálních volbách skončilo druhé za vítězným ANO. Ve veřejné volbě získala 20 hlasů z celkových 37.

Koubová povede koalici Fóra Jihlava s ODS, Žijeme Jihlavou! a lidovci. V opozici kromě hnutí ANO skončily i ČSSD, KSČM a SPD. Třiatřicetiletá Koubová byla v posledních čtyřech letech zastupitelkou za Fórum.

Do primátorského křesla usedla jako čtvrtá v pořadí. V čele městské rady je primátor od roku 2000, kdy se Jihlava stala statutárním městem. „Vedení města pro mě není soutěž, je to pro mě závazek a určité poslání,“ prohlásila Koubová po svém zvolení. Novinářům řekla, že se změnami počítá až za nějaký čas. „Rozhodně nechceme přinášet změny ze dne na den bez dobré znalosti toho, co je v pořádku a co je potřeba změnit,“ uvedla.

Narodila se 10. února 1985 v Jihlavě. Vystudovala obor divadelní manažerství na brněnské JAMU, do zastupitelstva krajského města se dostala v roce 2014. V letech 2014 až 2016 seděla v radě města.

Do té doby byla například produkční Mezinárodního festivalu divadelních škol Setkání/Encounter, produkční divadla Buranteatr, produkční divadelních projektů Loučky a Dokumentární divadlo. Je zakladatelkou a vedoucí produkce projektu Divadlo otevřených dveří (DIOD).

Stejně jako místo primátorky obsadili zastupitelé podle koaliční dohody i zbývající pozice ve vedení radnice. Náměstky primátorky byli zvoleni Petr Laštovička z ODS, Vít Zeman za kandidátku Žijeme Jihlavou! a lidovec Jaromír Kalina. Všechny podpořila koalice ve veřejné volbě všemi svými 20 hlasy.

Rada města má nově devět členů namísto dosavadních jedenácti. Zasedl v ní i uvolněný radní Daniel Škarka za Fórum. Zbylá místa radních obsadili Silvie Čermáková (Žijeme Jihlavou!), Libor Kuchyňa (Fórum Jihlava) a občanští demokraté David Beke a někdejší jihlavský primátor Jaroslav Vymazal.

Nově byli úkoly pověřeni také dva zastupitelé. Architekt Martin Laštovička zvolený za lidovce se bude jako uvolněný starat o městskou památkovou rezervaci. Petr Ryška z ODS se bude zabývat oblastí sportu, ten bude neuvolněný. Končící primátor Rudolf Chloupek (ČSSD) uvedl, že Jihlava bude mít uvolněného zastupitele jako jediné město v Česku.

Nejdelší debata se pak týkala pověření Ryšky péčí o sport. „Ta funkce je legální, ale musí mít konkrétní obsah, který je dán nějakým usnesením,“ řekl lídr hnutí ANO v posledních komunálních volbách Radek Popelka. Podle Koubové však bude Ryška expertem, který se bude zodpovídat především zastupitelstvu.

Hnutí ANO má v novém zastupitelstvu deset zástupců, druhé Fórum sedm míst a ODS šest. Koalice Žijeme Jihlavou! složená z TOP 09, Zelených a Pirátů obsadila čtyři pozice. KDU-ČSL má tři zastupitele, stejně jako KSČM. Po dvou mandátech získali v posledních komunálních volbách sociální demokraté a SPD.