Rodiče brání zrušení školky v Karlových Varech

Karlovy Vary - Stovky lidí v Karlových Varech podepsaly petici za zachování školky v centru města. Radnice ji už nechce provozovat. Podle rodičů předškoláků jde  politikům jen o prostory na lukrativním místě. Zástupci radnice tvrdí, že ne.

Radní se před námi schovávají pokřikovali rozzlobení rodiče, když se marně snažili předat petici někomu z vedení města. Primátorka i její náměstci měli prý neodkladná jednání. „Mě uráží, že se s námi nikdo nechce bavit,“ zlobí se jedna z maminek. „Jsem tak naštvaná, že bych byla sprostá,“ přidává se druhá. „Tady možná nejde o školku, spíše o ty lukrativní prostory v centru,“ je přesvědčena třetí.
 
Podle náměstka primátorky město vlastní méně něž polovinu domu. Jen kvůli hygienickým normám by ale do něj muselo investovat miliony korun. „Jedná se o opatření na základě nařízení Evropského parlamentu a rady Evropské komise - hygiena potravin sociálních zařízení,“ cituje z nařízení náměstek karlovarské primátorky Tomáš Hybner. „Krajská hygiena pouze s provozovatelem projednala snížení kapacity. Bylo dohodnuto, že tam provedou drobnější stavební úpravy, například odvětrání nového sporáku v kuchyni,“ vysvětluje stanovisko Krajské hygienické stanice v Karlových Varech ředitelka Jitka Landová.
 
Náměstek trvá na svém. Splnit požadavky všech úřadů, hasičů i energetiků by stálo téměř 4 miliony korun. To je podle radních příliš. Rodiče si stěžují, že už teď obtížně hledají volná místa pro děti ve školkách. Situace v kraji má být ještě horší. „Podle našich výpočtů předpokládáme přibližný nárůst do roku 2010 o tisíc míst ve školkách,“ vypočítává ředitelka Českého statistického úřadu v Karlových Varech Jaroslava Šenitková. „Věřím, že všechny, kdo budou mít zájem umístit své děti v některé z našich školek, uspokojíme,“ slibuje náměstkyně karlovarské primátorky Jana Petříková.  
 
Rada města rozhodla, že prostory pronajme soukromé firmě. Ta by v nich měla provozovat školku. Rodiče se ale obávají, že takové zařízení bude už jen pro bohaté. Zástupci magistrátu proto slíbili, že ještě do konce týdne rodiče osloví a budou s nimi o problému jednat.