Kam nemůže slunce, tam musí lékař. Po prosvětlení lesů na Pálavě se do nich vrátili vzácní motýli

Skoro čtyřikrát víc jasoňů dymnivkových než v minulých letech se podařilo napočítat pracovníkům Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK ČR) na Pálavě. Ohrožený druh motýla odtud prakticky zmizel, daří se ho ale do přírody vracet díky novému projektu v oboře Bulhary. Odborníci doufají, že podobných míst může ještě přibýt.

V listopadu lesníci prostor obory Bulhary na Pálavě částečně vykáceli, aby takzvaně prosvětlili les. „Došlo k probrání jednotlivých stromů na míru zhruba 70 procent. Vznikl koridor, můžeme si to představit jako dálnici, která jednotlivá místa propojuje a umožňuje motýlům využívat je pro rozmnožování nebo sběr nektaru,“ popsal vedoucí Správy CHKO Pálava Jiří Kmet z AOPK ČR.

Když teď na jaře pracovníci Agentury ochrany přírody počítali nově zrozené motýly, místo loňských 30 kusů jich našli přes 120. Pár měsíců stačilo, aby zdejší populace jasoně dymnivkového narostla čtyřnásobně.

„Milovický les byl vždy tradiční, jednou z nejsilnějších lokalit jasoně dymnivkového, býval tady opravdu v tisících kusech. Bohužel změnou lesnického hospodaření to znamená, že lesy jsou tmavší, a jasoni nemají takové podmínky, jako mívali v minulosti, došlo ke snížení počtu,“ uvedl Kmet.

Že se vzácný motýl na místo vrátil, je podle něj výsledkem práce biologů z Akademie věd. „Prosvětlení lesa není opatření, které by pomáhalo pouze jasoňovi dymnivkovému, existuje řada jiných organismů, ať už je to hmyz, rostliny, obratlovci, kteří profitují ze světlých lesů, které v našich zeměpisných šířkách byly po celý novověk pěstovány,“ vyjmenoval Kmet.

Vědci by se teď chtěli na podobných projektech domluvit s Lesy České republiky, zatím ale není nic jisté. „Vždycky je třeba mít v rovnováze hospodářské, ekologické a rekreační hledisko. Prosvětlit lesy je tedy možné jen v konkrétních lokalitách, kde to má jednoznačný ekologický přínos a zároveň to neovlivní lesnické hospodaření anebo jenom velmi málo,“ uvedla mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová.

Jasoňe dymnivkového letos návštěvníci Pálavy nejspíš neuvidí. Motýli už totiž nakladli vajíčka a rozletí se zase příští rok.