Do sociálních služeb půjde 1,6 miliardy. Krajští zastupitelé se jednomyslně shodli na rozdělení peněz

Zastupitelé Jihomoravského kraje v pondělí schválili rozdělení 1,6 miliardy korun poskytovatelům sociálních služeb. Peníze půjdou z ministerstva práce a sociálních věcí. V kraji je přes dvě stě poskytovatelů pracujících pro různé zřizovatele, kteří nabízejí přes čtyři stovky služeb.

Pro rozdělení peněz bylo všech 56 přítomných zastupitelů, nikdo nebyl proti a nikdo se nezdržel. Zastupitelé se sešli na mimořádném jednání. Hejtmanův náměstek Marek Šlapal (ČSSD) to objasnil tím, že je potřeba schválit rozdělení peněz co nejdříve, aby se k poskytovatelům brzy dostaly. Obdržet by je mohli do konce února.

Šlapal zároveň reagoval na kritiku, která se objevila loni, že kraj znevýhodňoval nestátní neziskové organizace. Systém rozdělení podle něj kritizovaly neziskové organizace, které kvůli jeho nastavení přišly o komparativní výhody.

„V letošním roce i přesto, že je kraj dominantním poskytovatelem pobytových služeb a asi 30 procent nákladů jde na úkor kraje, tak si ze státní dotace bereme navíc jen deset milionů a do neziskového sektoru jde navíc 50 milionů,“ uvedl Šlapal. Výtky měla v minulosti Diecézní charita Brno nebo Podané ruce a Armáda spásy.

I tyto organizace jsou mezi příjemci peněz, na jejichž rozdělení se krajští zastupitelé v pondělí dohodli. S nimi jsou na seznamu různí poskytovatelé a neziskové organizace, třeba Tyflocentrum Brno, Betanie, Diakonie, ale také charity v Kyjově, Vyškově nebo Veselí nad Moravou, dále Hospic svaté Alžběty, města a příspěvkové organizace kraje.

Peníze tak zaplatí různé služby, poputují například na pečovatelské služby, domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem, stacionáře, noclehárny, odlehčovací služby, chráněná bydlení, hospicovou péči, zařízení pro děti a mládež nebo domovy pro zdravotně postižené.

Šlapal připomněl, že kraj také jedná o tom, aby mu stát poskytoval více peněz. Podle něj dostává o asi 300 milionů méně, než by měl s ohledem na počet obyvatel nebo přepočet úvazků. Při přepočtu na obyvatele kraj dostane v letošním roce na občana 1367 korun, zatímco například Zlínský kraj 2135 korun, nastínil rozdíl Šlapal.