Na věřící bude dopadat duhové světlo. Kostel na Lesné už má hrubou stavbu

Nový kostel Marie Restituty, který roste na brněnském sídlišti Lesná, už je zastřešený. Věřícím by měl sloužit od příštího roku, na stavbu se sami složili. Farnost už prostavěla skoro sto milionů korun z jejich darů. Peníze teď vybírá dál, hlavně na vnitřní vybavení.

Hrubá stavba kostela s kruhovým půdorysem už stojí, stejně jako samostatná věž. Řemeslníci pracují na podlahách a elektroinstalaci. Farář kostela Pavel Hověz teď řeší hlavně akustiku. Kvůli neobvyklému tvaru stavby, který připomíná rotundu, je v něm totiž zhruba osmivteřinová ozvěna. Prací projektantů tak bude zkrátit ji zhruba na dvě vteřiny.

Zvenčí fasádu zdobí symboly křesťanství a různých podob a fází života, třeba symbol chleba a vody, ale i půllitru piva nebo koloběžky. Na věži kostela jsou řeckými písmeny ztvárněna v podobě kříže slova fos a zoé, tedy světlo a život. Jde o motiv z malého olověného křížku z devátého století, nalezeného při vykopávkách poblíž základů kostela v Sadech u Uherského Hradiště. Podle Hověze je tak nový kostel spojen s počátky křesťanství na Moravě.

Budova kostela s betonovými stěnami má výraznou klenbu, kterou osvětluje kruhové okno s barevnými skly. Klenba tak v závislosti na úhlu a síle slunečních paprsků mění barvu. Chvílemi připomíná duhu. Interiér by měl být prostý, uvažuje se nad vybavením kamennými lavicemi.

Kostel nese jméno rodačky z Husovic

Na Lesné bylo zatím jen duchovní centrum, nikoli plnohodnotný svatostánek. Jeho patronkou se stala Marie Restituta narozená v Husovicích, dnes sousední brněnské městské části. Žila ve Vídni jako řeholnice a zdravotní sestra. Nacisté ji popravili v roce 1943.

Po roce 1989 vzniklo v brněnské diecézi 13 nových kostelů a čtyři desítky kaplí, navíc ještě klášter klarisek v Soběšicích a tři duchovní centra. Podobně se teď plánuje výstavba kostela i na sídlišti v Líšni. Oproti kruhovému tvaru, který je dominantní u kostela na Lesné, by ten líšeňský měl mít trojúhelníkový půdorys.