Výbuch v Perné vyšetřuje policie jako ohrožení z nedbalosti. Příčina je stále nejasná

Explozi ve vinařství a penzionu v Perné na Břeclavsku vyšetřují policisté jako obecné ohrožení z nedbalosti. Při středečním výbuchu se dva lidé zranili, příčina neštěstí zatím není známa. Odhad škody dosáhl zhruba čtyř milionů korun.

Policejní vyšetřovatel podle mluvčí policie Kamily Haraštové zahájil úkony trestního řízení pro přečin obecné ohrožení z nedbalosti. Mluvčí řekla, že jde o standardní postup, protože k obecnému ohrožení mohlo dojít. Příčina výbuchu zůstává nejasná, vyšetřování je na začátku.

Ve středu místo nemohli policisté detailně prozkoumat, hasiči staticky narušený objekt zajistili až odpoledne. Jednou z možných příčin je výbuch kotle nebo podobného zařízení. „Budeme zjišťovat ve spolupráci s vyšetřovatelem hasičů, co se stalo,“ řekla ve středu Haraštová.

Policisté tak podle mluvčí ohledali místo neštěstí až ve čtvrtek. „Při explozi byla narušena statika domu a hrozilo sesunutí části střechy. Hasiči museli zabezpečit budovu proti zborcení, aby zabránili dalšímu nebezpečí,“ uvedla. Vyztužili proto strop nad pokrovím a strhli část dvou stěn. 

Místo výbuchu už policejní vyšetřovatelé opustili a předali jej majitelům, kteří v okolí domu začali následky exploze uklízet. Starosta Perné Karel Studénka dříve uvedl, že objekt je rodinným vinařstvím, nahoře slouží jako penzion a dole je vinařství. Podle Studénky se zranili majitel se synem.

Záchranáři zraněné převezli do Fakultní nemocnice Brno. Podle mluvčí záchranářů Michaely Bothové byl starší muž ve vážném stavu s popáleninami na velké části těla, druhý měl popáleniny druhého stupně. Mluvčí nemocnice Pavel Žára ve čtvrtek sdělil, že jejich aktuální zdravotní stav nebude komentovat.