Na Břeclavsku explodovalo malé vinařství. Dva lidé jsou zraněni

Při explozi v domu v Perné na Břeclavsku se zranili dva lidé. Jeden muž je ve vážném stavu s popáleninami na velké části těla, druhý muž má popáleniny druhého stupně. Záchranáři je převezli do brněnské nemocnice. Výše škody podle odhadů dosahuje zhruba čtyř milionů korun, dům je silně poškozený. Stabilizace budovy potrvá desítky hodin, místo poté prozkoumají policisté.

„Jeden muž měl popáleniny na velké části těla. Zajistili jsme mu dýchací cesty a připojili ho na řízenou ventilaci. Druhý muž měl popáleniny druhého stupně,“ uvedla mluvčí záchranné služby Michaela Bothová. Záchranáři převezli oba zraněné do Fakultní nemocnice Brno v Bohunicích.

Starosta Perné Karel Studénka uvedl, že se zranili majitel objektu se synem. Budova je podle něj rodinným vinařstvím, horní patro pak slouží jako penzion.

Na místě zasahovalo osm jednotek hasičů. „Dostali jsme oznámení o výbuchu a následném požáru. Při našem příjezdu byl objekt staticky narušený a hořel. Před ním byly dvě osoby, kterým jsme se záchranáři poskytli péči,“ uvedl mluvčí hasičů Filip Venclovský. 

Příčina se bude zjišťovat dlouho

Podle Venclovského strhli hasiči část dvou nejpoškozenějších dvou stěn. „Zborcená je čelní stěna a mezi prvním nadzemním podlažím a podkrovím je poškozená stropní deska, takže je vidět do podkroví,“ popsal Venclovský.

Hledání příčiny výbuchu a požáru podle něj může trvat několik dní i déle. Policisté ještě nemohli místo pořádně prozkoumat. „Čekáme, až hasiči objekt zajistí. Budova je totiž nestabilní. Potrvá to odhadem minimálně desítky hodin. Budeme muset objekt hlídat, aby tam nikdo nevnikl,“ uvedla mluvčí policie Kamila Haraštová.

Jednou z možných příčin je výbuch kotle nebo obdobného zařízení. Podle Haraštové situaci řeší výjezdová skupina kriminální policie. „Budeme zjišťovat ve spolupráci s vyšetřovatelem hasičů, co se stalo,“ dodala.