Z vinohradů do skleniček. Propuklo vinobraní

Začalo vinobraní (zdroj: ČT24)

Do vinohradů s nůžkami a káděmi vyrazili sběrači hroznů. Bobule raných odrůd už dosáhly dostatečné cukernatosti, proto mohlo odstartovat vinobraní. Neodehrává se ale jen v samotných vinicích, na tradiční oslavy na jihu Moravy se sjíždějí tisíce návštěvníků. Vinobraní potrvá až do podzimu.

Hektary vinic, stovky řádků, tisíce hlav a nespočet bobulí. Vinaři sbírají všechno, vynechávají jen nezdravé plody. Nejdůležitější je pro ně čas, kdy se do vinohradů pro úrodu vydávají. Hlavní roli hraje cukernatost, u raných odrůd už je dostatečná, ty nejpozdnější sbírají až do začátku listopadu.

„Kvalita úrody je letos dobrá. Množstevně je to srovnatelné s loňskem, ale loni bylo více sucha, takže by letošní kvalita měla být o to lepší,“ přiblížil vinař Ctirad Králík ze Sedlece. V těchto dnech vinaři hlavně sledují teploměr, špatné počasí by mohlo způsobit praskání bobulí. „Teď bychom potřebovali, aby bylo pěkně, 20 až 25 stupňů,“ řekl Martin Valihrach z vinařství Krumvíř.

Úrodě škodí přemnožení hlodavci

Počasí ale není jediné, co pěstitele hroznů trápí. Půda vinohradů je zoraná přemnoženými hraboši. „Včera ráno to chlapi zkultivovali, takže tady nebylo nic. A dneska ráno se tady objevil kráter, na jehož dně jsou myší díry,“ popsal vedoucí vinohradu v Sedleci Zdeněk Zvonek.

Ani prokypření půdy do hloubky třiceti centimetrů nepomohlo. „Myši si to ožerou. Některé hlavy byly tak očesané, že tam zbyl třeba jenom jeden hrozen,“ uvedl Zvonek. Odhaduje, že tak na vinici přišli o čtvrtinu hroznů. Definitivně budou mít o škodách jasno až na podzim po vinobraní. Stejně tak jako o kvalitě hroznů.

Tu už ale můžou milovníci vína hodnotit nad sklenkou burčáku. Na Pálavském vinobraní v Mikulově se ho každý rok vypijí desítky tisíc litrů. „Počítali jsme, kolik to vychází na ty tři dny, a zjistili jsme, že je to nějakých čtyřicet tisíc litrů a rekord byl dokonce devadesát tisíc,“ uvedla ředitelka festivalu Petra Polzerová.

V posledních letech se ale podle jednoho z prodejců začínají návštěvníci zajímat víc i o klasické víno. Jejich velká ochutnávka v mikulovském zámku nabídne asi pětistovku vzorků jen z mikulovské podoblasti, v národní vinařské soutěži se pak utká asi sedm set vzorků z šedesátky vinařství.

Vinobraní se ale tradičně slaví i na dalších místech. Vůbec největší v Česku se odehraje ve Znojmě. Letos láká i na připomínku výročí sametové revoluce, během průvodu rozhází královská družina mezi lidi 10 tisíc stříbrných a 100 zlatých mincí s vyraženými letopočty 1989–2019.