Brněnská radnice má problém s vymahatelností pokut, zaplatí jen každý třetí hříšník

Brno-střed vybere jen třetinu pokut (zdroj: ČT24)

Města na jižní Moravě mají problém s vymáháním pokut za přestupky. Třeba městská část Brno-střed dokázala vymoct po hříšnících za poslední dva roky vždy jen necelou třetinu, rozpočet by jinak mohl být skoro o milion bohatší. Problémem jsou podle mluvčí městské části lidé bez domova, cizinci nebo osoby nahlášené na adrese úřadu.

Za minulý rok eviduje městská část Brno-střed 607 pokut ve výši téměř 1,5 milionu korun. Z této částky se jí ale podařilo vymoct jen necelou třetinu. 

„Velkým problémem při vymáhání pokut je bydliště těch, které pokutujeme, například na adrese na Husově ulici, kde nemáme doručovací adresu. Velice často se také jedná o lidi bez domova nebo jsou to například cizinci,“ uvedla mluvčí úřadu městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Znečišťování a škoda na majetku, ale i neplacení v restauracích

Nejčastěji řeší přestupky proti majetku, veřejnému pořádku a občanskému soužití. Typické jsou i podle strážníků případy jako poškozování zastávek nebo neuposlechnutí výzvy úřední osoby. Kuriózní přestupek a zároveň jeden z nejběžnějších je návštěva restaurace s úmyslem za jídlo nezaplatit.

„Ve chvíli, kdy toho člověka máme vevnitř, tak je nejjednodušší volat policii. Ve chvíli, kdy se zvedne a odejde, tak to moc nejde, ale občas se povedou i takové šťastné případy, že si tady třeba nechá batoh a v tom zůstane dopis s adresou, občanka,“ přiblížil číšník Michal Obluk.

Účinnou páku na neplatiče ale úřad nemá. Problémovým situacím se proto snaží zabránit. „Za Obchodním centrem Letmo jsme tento týden museli odstranit dočasně šest laviček, které byly neustále obsazeny osobami, které znečišťovaly veřejný pořádek. Neustále sem musela jezdit policie,“ dodala mluvčí.

Podle radnice by situaci mohla zlepšit změna přestupkového zákona. Konkrétně pak pravidlo třikrát a dost, kdy by se tři přestupky klasifikovaly jako trestný čin. Vrátit by se prý mohl už osvědčený nástroj v podobě možnosti vyhoštění problémové osoby z daných lokalit. Ministerstvo vnitra už předložilo novelu přestupkového zákona, která obsahuje podobná řešení.