Parkují špatně. Řidiči v Brně nedodržují bezpečnou vzdálenost

Špatně zaparkovaným autům se za stěrači objeví pokuta (zdroj: ČT24)

Brněnští strážníci ročně řeší zhruba sto tisíc dopravních přestupků a naprostá většina z nich se  týká špatného parkování. Nejčastěji řidiči nedodržují dopravní značení nebo nenechávají dostatečně široký prostor pro průjezd vozidel. Někteří obyvatelé méně frekventovaných ulic mimo centrum města si ale stěžují, že možnost zaparkovat podle pravidel je minimální.

V Kainarově ulici v Žabovřeskách ještě před čtrnácti dny stála obousměrně auta. Teď je ulice poloprázdná a lidé v ní zaparkují jen za cenu pokuty. „Já tady žiju v ulici už od sedmi let, takže už tady jsem přes čtyřicet let a vždycky se tady parkovalo tak, že auta stála na silnici. Změna nastala od sedmnáctého, kdy přijela městská policie a začala rozdávat pokuty za to, že se tady neparkuje podle vyhlášky,“ popsal Pavel Holub.

Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích musí být při parkování zachovány v obou směrech tři metry, což ale v Kainarově ulici není. Dlouholetou tichou dohodu mezi sousedy prý narušila stížnost dvou obyvatel. Tou se ale přitížilo těm ostatním, třeba Marii Kučerovské. „Těžké je to hlavně s dětmi nebo s nákupem. Když člověk přijede, tak musí najít místo jinde, což se těžko hledá, protože jinde teď parkují všichni,“ popsala.

„Problém je v tom, že když budete parkovat v okolí, tak stejně tak jako na této ulici budete porušovat vyhlášku,“ dodal Pavel Holub. Desítky lidí proto podepisují petici, aby se z obousměrné silnice stala jednosměrka. Alespoň na jedné straně by se tak mohlo parkovat.

Řidiči chybují i ve vzdálenosti od kolejí

Podobné problémy jsou i jinde v Brně. Na špatné parkování třeba v Krásného ulici si stěžoval jeden z diváků ČT na městskou policii. Z odpovědi se dozvěděl, že strážníci při pokutování postupují individuálně.

Vyjádření městské policie v dopisu
Zdroj: ČT24

„Individuálním přístupem se myslí to, že v obrovském množství přestupků, které v Brně jsou a které není možné plošně postihnout, se zaměřujeme na ty, které jsou závažnější a které mohou ohrozit bezpečnost provozu,“ uvedl mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem. Jde třeba o ty ve frekventovanějších ulicích v centru města, kde jezdí tramvaje.

Metr v povinné výbavě aut sice schází, s tímto argumentem ale u strážníků řidiči neobstojí. „Je to záležitost řidiče. Pokud potřebuje mnemotechnickou pomůcku, tak kolem něho a mezi kolejemi musí projet i větší vozidlo,“ uvedl strážník Vojtěch Buchta. Jinak hrozí pokuta na místě až dva tisíce korun.