Brno se snaží vysvětlit, jak správně parkovat. Změny přijdou na konci září

Kampaň ke změnám v systému rezidentního parkování zahájilo ve středu Brno. Začal fungovat web, na kterém lidé najdou informace k současnému systému platnému do 30. září i k novému systému, který bude fungovat potom. Rezidentům i abonentům sníží ceny. Rezidentní parkování začalo loni a provázely ho problémy. Nová koalice ho proto upravila.

  • Rezidenti: 600 Kč za rok
    Abonenti: 6000 Kč za rok

Kromě webu bude město o změnách v rezidentním parkování informovat i reklamními poutači. „Do všech poštovních schránek budou rozneseny informační noviny, které by měly občanům usnadnit orientaci,“ uvedla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Na Zvonařce funguje také kontaktní centrum, novinkou budou mobilní informační centra, která se průběžně vystřídají na Moravském náměstí, náměstí Svobody a Mendlově náměstí.

  • Rezidenti: 200 Kč za rok
    Abonenti: 4000 Kč za rok

Jednodušší systém rezidentního parkování rozdělí od 30. září Brno na tři zóny. Zóna A bude historické jádro, zóna B kolem něj vytvoří prstenec tvořený například ulicemi Šumavská, Hrnčířská, Pionýrská, Cejl, Úzká, Poříčí nebo Mendlovo náměstí, Úvoz a Veveří. Zóna C bude zbytek městských částí, které do rezidentního parkování zapojí některé své lokality.

V historickém centru bude pro návštěvníky s povolením první půlhodina parkování zdarma, každá další za 40 korun. V zóně B bude hodina zdarma a každá další za 30 korun. Ve zbytku města se bude platit pouze od 17 do 6 hodin za hodinu 20 Kč, první hodina bude také zdarma.

Pro zónu B si mohou návštěvníci koupit předplatné za 400 korun týdně, aby mohli parkovat v modrých zónách v době od 6 hodin do 17 hodin, poté se místo uvolní rezidentům.

Brno zavedlo rezidentní parkování loni v září pro historické centrum. V listopadu se připojila druhá vlna s ulicemi jako třída Kapitána Jaroše, ulice Milady Horákové nebo Lidická. Cílem rezidentního parkování je zajistit parkování lidem s trvalým bydlištěm v místě.