Srdce se mu po roce zastavilo znovu. Elektrikáře dvakrát zachránil stejný dobrovolný hasič

Dobrovolný hasič dvakrát zachránil život stejnému muži (zdroj: ČT24)

Elektrikáře Petra Novotného z jihomoravských Popic dvakrát zachránil automatický externí defibrilátor v rukou stejného dobrovolného hasiče. Vědomí ztratil při zástavě srdce, zachránce mu přivolala esemeska.

Téměř na den přesně před rokem Petr Novotný opravil elektrické rozvody v nedalekých Bořeticích. Potom ztratil vědomí. „Jen jsme se bavili s majitelem, jestli si dáme kávu, pak jsem ucítil trochu tlak, jasno, a to je poslední, co si pamatuju,“ popsal.

O šest domů dál pracoval jeden z místních dobrovolných hasičů Radomír Újezdský. „Když mi přišla esemeska, tak zhruba do minuty, do půl minuty jsem byl tady. Okamžitě jsem začal resuscitovat a čekal jsem, než přijedou kolegové z Kobylí,“ vysvětlil zachránce. Za pět minut byli na místě i s defibrilátorem, který nakonec Petrovi Novotnému zachránil život.

Stejná situace se před několika týdny opakovala znovu. Tentokrát kolegové Novotného pracovali opět v Bořeticích na elektrických rozvodech. On sám jim šel poradit. Na lešení se mu ale oběh zastavil znovu. A znovu byl na blízku stejný zachránce. I tentokrát srdce masíroval nejdřív sám.

„Okamžitě jsem pána poznal. Stálo tam lešení, u kterého byl opřený žebřík, tak jsem vylezl nahoru. Tam probíhala resuscitace, tam jsme se s jeho kolegou vystřídali, on šel dolů a šel naproti záchrance a hasičům,“ řekl Újezdský.

Až defibrilátor ale přispěl k úspěšné záchraně. „Mám u sebe asi dobré strážné anděly, kteří mě tady hlídají,“ svěřil se Novotný, který má po druhém infarktu defibrilátor nově voperovaný přímo u srdce. Poděkovat už stihl i všem zachráncům, i za to, že přístroje, které zachraňují život, rozšířili už na více než 150 míst v kraji.