Skleněný pokoj se vrátil do vily Tugendhat. Výstava kostýmů propojuje dobovou módu a nadčasovost

Prohlídka výstavy k filmu Skleněný pokoj ve vile Tugendhat (zdroj: ČT24)

Dvacet kostýmů, které se objeví v chystaném filmu Skleněný pokoj, si už mohou prohlédnout návštěvníci v Brně. A to přímo na místě, které je s filmem spjaté, ve slavné funkcionalistické vile Tugendhat. Ve vile se film na motivy bestselleru Simona Mawera natáčel. Do kin se dostane letos v březnu.

Katarína Štrbová Bieliková musela zachytit plynutí času, příběhy postav, sledovat proměny nálad, chvíle štěstí i trápení. Pro Skleněný pokoj navrhla 90 kostýmů, na výstavě v suterénu vily je jich k vidění 20.

„Vytvořit kostýmy pro film Skleněný pokoj, odehrávající se v rozpětí téměř 40 let, to byl pro mne jako kostýmní výtvarnici úkol snů,“ uvedla Štrbová Bieliková. První cesta výtvarnice před prací vedla právě do vily Tugendhat. V nadčasovém domě architekta Ludwiga Miese van der Rohe pochopila, že i ona bude usilovat o nadčasovost.

Patří k předním slovenským kostýmním výtvarnicím. Navrhla a vytvořila kostýmy k více než 30 českým a slovenským celovečerním filmům a také k televizním seriálům. Byla pětkrát nominována na Českého lva, získala jej za film Masaryk. Je rovněž držitelkou tří výročních slovenských cen Slnko v sieti.

Katarína Štrbová Bieliková
Zdroj: ČT24

„Jak ale spojit potřebu zobrazit plynutí času a nadčasovost? Mým řešením byla stylizace, která klade důraz na dialog se současným divákem, používá moderní jazyk stejně tak, jako odpovídající dobové siluety, nerekonstruuje detaily, neklade si za cíl být striktně historicky přesná,“ uvedla Štrbová Bieliková.

Kostýmní výtvarnice tak netoužila být striktně historicky přesná, důležité pro ni byly také situace a místa, ve kterých se postavy nacházejí. Proto třeba ve scéně, kdy si rodina poprvé prohlíží minimalistickou vilu, oblékla postavy do extravagantních šatů. „Snažila jsem se, aby kostýmy odrážely modernost lidí, kteří si takový krásný a nadčasový dům dali postavit,“ vysvětlila.

Trailer: Skleněný pokoj (dabing) (zdroj: IN Film)

Film režiséra Julia Ševčíka bude mít slavnostní premiéru 12. března v brněnském Univerzitním kině Scala, do široké distribuce vstupuje 14. března. V hlavních rolích se objeví řada zahraničních i domácích hvězd jako Carice van Houtenová, Hanna Alströmová nebo Claes Bang.

Kniha i film Skleněný pokoj se odehrávají ve fiktivní vile inspirované právě slavnou brněnskou stavbou. Výstava kostýmů potrvá do 11. března.