Zamrzlou přehradou by se měli Brňané kochat jen z břehu. Led je stále tenký

Strážníci měřili sílu ledu (zdroj: ČT24)

Vstupovat na zamrzlé přírodní vodní plochy v Brně je stále nebezpečné. Potvrdilo to měření strážníků, kteří se tuto zimu poprvé vydali zjistit, jak tlustý led na jednotlivých místech je. I přes několik dní trvající mrazy není tloušťka ledu dostatečná a bruslení může být velmi rizikové. Vstupovat na led vodních nádrží nedoporučuje ani Povodí Moravy.

Za bezpečnou sílu ledu pro vstup se považuje 12 centimetrů. „To už by sice mohlo vypadat poměrně slibně. Ale vzhledem k tomu, že na místech, jako je brněnská přehrada, může být led na různých místech různě silný, rozhodně vstup nedoporučujeme,“ říká mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Na ledě zamrzlé přehrady momentálně leží sníh, takže bruslaři nemají šanci ani pouhým okem poznat, na jaký led vjíždějí.

„Víme o místech, kde je led narušován bahenními plyny a kde je tloušťka ledu menší. Víme také, že třeba v oblasti Sokolského koupaliště jsou poměrně teplé přítoky. Tloušťka ledu může být jen kolem centimetru,“ uvedl mluvčí městské policie.

Na led brněnské přehrady běžně vyrážejí bruslaři i běžkaři, řada lidí se na něj vydává na procházky. Někteří z nich si přechodem přes zamrzlou nádrž krátí cestu na chaty a chalupy.

Bruslařům vstup na led nikdo zakázat nemůže. Ani strážnici, ani hasiči nemají pravomoc na to, někoho z ledové plochy vykázat. Jen za loňskou zimu přitom museli zpod ledu pomáhat desítce lidí.