Devět dobrovolníků na jihu Moravy získalo cenu Křesadlo. Ocenění pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci

Jihomoravský kraj udělil devíti dobrovolníkům cenu Křesadlo 2018. Ocenění se předává v sedmi kategoriích, patří mezi ně zdravotnictví, kultura, ale i lidská práva a komunitní dobro. Na jihu Moravy je administrátorem Křesadla organizace Maltézská pomoc.

Hlavním cílem ceny Křesadlo je zvýšit povědomí o dobrovolnících a ocenit jejich práci. Mezi oceněné v Jihomoravském kraji patří i Milada Váňová a Hana Strašáková s Ondřejem Zemanem. Dělí je od sebe sedmdesát let, společné ale mají to, že jim není lhostejné, co se kolem nich děje.

„Když můžu, tak pomůžu,“ říká aktivní seniorka

Jednadevadesátiletá Milada Váňová mimo jiné založila spolek, který se věnuje psům lidí bez domova. „Chceme, aby ti psi byli zdraví. Na jaře jim rozdáváme obojky proti klíšťatům, v červnu pak probíhá hlavní akce, a to je veterinární preventivní prohlídka a očkování,“ popsala dobrovolnice a filantropka. Pro Váňovou je pomoc ostatním samozřejmostí: „Já můžu. A když můžu, tak pomůžu.“

Hana Strašáková a Ondřej Zeman se věnují aktuálním politickým tématům. Stáli u počátku iniciativy Společně Brno, která organizuje protesty, ale i vzpomínkové akce a přednášky o minulých režimech. Zabere jim to většinu volného času, jako ztrátu to ale nevnímají. „Nedokázal bych se spokojit s tím nic nedělat,“ říká Zeman. „Chci mít čisté svědomí, že jsem udělala to nejvíc, co jsem mohla,“ dodává Strašáková. 

Oba mladé lidi spojuje i to, že si jejich nezištné práce někdo všiml a díky tomu získali Křesadlo. „Cena je pro nás především závazkem do budoucnosti,“ shodují se.

Dobrovolníků jsou v Jihomoravském kraji tisíce, v celé České republice pak okolo dvou milionů. Křesadlo se uděluje i v dalších městech Česka včetně Prahy, Liberce, Olomouce, Plzně, Ústí nad Labem nebo Kladna.