Bezdomovci mají noclehárny, jejich psi budou mít v Brně možná zateplené boudy

Brněnská filantropka Milada Váňová chce získat peníze na zateplené boudy pro psy lidí bez domova. O psy bezdomovců se stará už několik let. Zajišťuje jim očkování nebo jídlo. Na svůj další projekt chce získat peníze z rozpočtu města Brna. Boudy by měly sloužit psům hlavně v době, kdy jejich majitelé využívají služeb některých sociálních zařízení.

Věra Fiřtová žije na ulici přes pět let. Poslední čtyři měsíce dělá jí i jejímu manželovi společnost fenka Klára. Do sociálních zařízení, kam se chodí třeba osprchovat a najíst, se psem ale nemůžou. „Do sociálního zařízení jde vždy jen jeden z nás. S manželem se u psa venku střídáme, samotného ho nenecháme,“ říká Věra Fiřtová.

Milada Váňová zajišťuje psím bezdomovcům jídlo i očkování

Filantropka Milada Váňová
Zdroj: ČT24

A stejně je na tom i několik dalších brněnských bezdomovců, kteří se o psy starají, kteří se sešli s Miladou Váňovou na psím cvičišti na Kraví hoře. Dozvěděli, že by jim možná mohly pomoci peníze z městského rozpočtu. Brněnská filantropka Milada Váňová totiž vymyslela způsob, jak těmto lidem pomoct. Kromě toho, že jejich psům zajišťuje očkování i jídlo, by chtěla na dvůr Brněnské charity i Armády spásy umístit osm zateplených psích kotců. „Chceme jenom, aby tito bezdomovci, kteří mají rádi psy, měli stejné možnosti a stejné příležitosti, jako ti lidi bez domova, kteří psy nemají,“ říká osmasedmdesátiletá Milada Váňová, které v Brně neřeknou jinak než psí máma.

Bylo by to alespoň krátkodobé útočiště

Boudy by každopádně sloužily psům vždy jen na krátkou dobu. Právě třeba v momentě, kdy se jde jejich majitel do zařízení najíst. „Není to možné využívat pro uživatele, kteří využívají našich služeb dlouhodobě, to znamená v azylovém domě nebo v noclehárně, a to z hygienických důvodů nebo z toho důvodu, že někteří uživatelé se psů bojí,“ říká mluvčí Diecézní charity Brno Diana Tyuet-Lan Kosinová.

O peníze na boudy i jejich údržbu požádala Milada Váňová brněnský magistrát. Na psí kotce potřebuje 140 tisíc. Sama chce brněnské Armádě spásy ze závěti odkázat peníze pro lidi bez domova. Za to byla před dvěma lety nominovaná Nadací VIA na cenu za dobročinnost.