Brněnská fakultní nemocnice opravila operační sály. První zákroky už mají za sebou

Dalších 14 operačních sálů zrekonstruovala Fakultní nemocnice Brno. Opravy za 400 milionů korun trvaly rok a probíhaly za plného provozu. Nové operační sály teď mají třeba chirurgové, neurologové nebo ortopedové. Kromě technologií vyměnili dělníci i rozvody nebo sály izolovali od rentgenového záření.

Zatímco chirurgové v pátek prováděli složitý zákrok resekce jater už v nových operačních sálech, neurochirurgové si ty svoje přišli zatím jen prohlédnout. Nastěhují se do nich až příští týden. „Zatím jsme ho viděli jen tak zdálky, ale vidíme, že prostory jsou moderní a zázemí bude lepší. Celkově se těšíme,“ svěřila se sálová sestra Věra Nováková.

Dočkat se jich operatéři nemohli zejména poslední rok, kdy se kvůli rekonstrukci museli za provozu o volné sály dělit mezi obory navzájem. „Byla to zejména obrovská zátěž pro personál, protože v sousedství stavby, oddělené jen dočasnou sádrokartonovou příčkou, se normálně operovalo. Provoz na sálech jsme přerušit nemohli, ale díky nasazení veškerého personálu klesla výkonnost o pouhá 3,5 procenta,“ ocenil ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus. Komfort nového zázemí pocítí pacienti i lékaři se sestrami. Dělníci se jim snažili upravit sály na míru.

Skladba i počet pacientů na sálech zůstanou. Nová bude technika. „Máme tady modernizaci ve smyslu nových umýváren, operačních stolů, které umožňují všechny polohy pro pacienty, operační světla, do kterých se dají namontovat kamery a obrazovky. Používáme je k přenosu operací a je možnost přenášet i do poslucháren k výuce mediků,“ vysvětlil primář Centrálních operačních sálů Tomáš Svoboda. Ročně lékaři v brněnské nemocnici provedou 30 až 33 tisíc operací.

  • Chirurgie – operace střev a žlučníku
  • Ortopedie – kyčle a kolena
  • Urologie – ledvinové a močové kameny
  • ORL – mandle
  • Gynekologie – císařský řez

Na opravu tří sálů peníze nezbyly

Za poslední rok dělníci zrekonstruovali čtrnáct sálů. Celkem je jich tak opravených už 24. Bez oprav už zůstávají jen tři. Jsou sice jen přes chodbu, v rozpočtu na ně ale nezbyly peníze. „Dotace měla určitou nepřekročitelnou výši a nebylo možné z toho poslední tři sály ještě zrekonstruovat,“ uvedl Kraus.

Neopravené tak už zůstávají jen sály pro oční chirurgii a gynekologii. Gynekologové ale čekají i na další obří investici nemocnice, na novou porodnici. Měla by sjednotit provoz dvou stávajících porodních klinik ve městě, stavba za dvě miliardy korun by se zároveň měla stát největší porodnickou klinikou v Česku. Současná budova na Obilním trhu už poptávce rodiček nestačí.