Brněnské ANO Piráty do koalice asi nezviklá. Dále jednají s ODS, KDU-ČSL a ČSSD

Zvrat v povolebním vyjednávání přišel v úterý, kdy zástupci ODS, Pirátů, KDU-ČSL a ČSSD oznámili možnou spolupráci (zdroj: ČT24)

Strany v Brně pokračují ve formování čtyřkoalice ODS, ČSSD, lidovců a Pirátů. Koaliční smlouvu s programovými prioritami by členové vyjednávacích týmů mohli mít hotovou v pondělí. Piráti ve čtvrtek večer také řekli, že pro ně nabízená spolupráce s hnutím ANO není aktuální.

Piráti se ve čtvrtek chystali na krátkou schůzku s možnými koaličními partnery. Jedno ze zásadních jednání vznikající nové koalice se sice nakonec protáhlo, na jeho konci si ale členové týmů připili s úsměvem na tváři.

„Výrazně jsme pokročili v programu, protože to je naše priorita. Nejvíc jsme se věnovali dopravě,“ řekla kandidátka na primátorku Markéta Vaňková (ODS). „Zbývá to všechno nějakým způsobem finalizovat, hodit na papír,“ dodal Oliver Pospíšil (ČSSD).

Pirátům se podle jejich vyjádření podařilo prosadit všechny programové priority. Zaměřit by se chtěli na dopravu. „Opravu rezidentního parkování, vyčlenění aspoň deseti milionů na dobudování cyklostezek, vybudování spojky mezi Cejlem a Zvonařkou,“ uvedl Tomáš Koláčný (Piráti).

O nabídce ANO zatím Piráti neuvažují

Vyjednávací pozici Pirátů mohla ovlivnit i nabídka vítězného ANO na vytvoření společné koalice. Dohromady by ale tyto dvě strany měly pouze 24 zastupitelů, nejtěsnější většina se přitom musí skládat z 28 zastupitelů. K vytvoření možné koalice by tedy ANO s Piráty museli přizvat některou ze čtyř dalších stran, které se probojovaly na magistrát.

S nabídkou prý proto nepočítají. Své případné koaliční partnery z ODS, KDU-ČSL a ČSSD chce ale Koláčný nejprve prověřit kvůli možnému korupčnímu jednání.

Možnou primátorku Markétu Vaňkovou Koláčný také vyzval, aby se vyjádřila ke své bývalé práci vymáhání pohledávek ostravského dopravního podniku pro firmu z Karibiku, o které kolují kontroverzní informace.

Vaňková tak v pátek také udělala a na sociálních sítích spekulace o pochybném jednání odmítla. „Rezolutně odmítám, že bych se během své advokátní praxe dopustila něčeho nelegálního,“ napsala na svůj facebookový profil. 

Vyjádření Markéty Vaňkové na Facebooku
Zdroj: Facebooková stránka Markéty Vaňkové

Lidovci a sociální demokraté žádné překážky v jednáních podle svých vyjádření zatím nevidí. Dosavadní první náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL) už v duchu nové koalice pracuje na požadavku posunutí rezidentního parkování na duben příštího roku. „S kolegou Koláčným v úterý do rady předložíme tento materiál. Tento materiál už zpracováváme,“ řekl Hladík.

Další schůzku budou mít všechny čtyři strany nejspíš v pondělí, kdy by měly představit koaliční smlouvu s programovými tezemi.