Nemocnice na zkoušku. Brněnští medici se budou učit v zařízení, jaké nemá v Evropě obdoby

V Brně vznikne cvičná nemocnice pro mediky (zdroj: ČT24)

V kampusu Masarykovy univerzity začala stavba takzvaného simulačního pracoviště, které má napodobovat reálné nemocniční prostředí a posloužit tím praktické výuce mladých mediků. Lékařská fakulta chce „nemocnicí na zkoušku“ přilákat další uchazeče o náročné studium. První medici se zde budou učit nejdřív za dva roky.

Cílem simulačního zařízení je seznámit studenty s praxí s předstihem a mnohem detailněji než doposud. „Řada diagnóz se již řeší ambulantně a studenti mají stále menší možnost vidět medicínu v tom spektru, které bychom potřebovali, aby viděli,“ vysvětlil děkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Martin Bareš.

Rozsahem bude nejmodernější simulační zařízení jedinečné i v evropském měřítku. „Stavba bude pětipatrová, kromě urgentního příjmu, který bude pod zemí, a heliportu, který bude na střeše, bude jedno patro nemocniční. Další budou věnovaná moderním metodám i zubařství,“ řekl ředitel nového pracoviště Petr Štourač. 

V podobných cvičných nemocnicích se učí medici i v Rakousku nebo Německu. „Simulační centrum je naprosto nezastupitelné v moderní výuce medicíny. Umožní studentům připravit se v simulovaných podmínkách na všechno, co může v klinické praxi nastat,“ uvedl vedoucí kardiolog Nemocnice Milosrdných bratří Tomáš Kára.

Stavba cvičné nemocnice
Zdroj: ČT24

Během klasické výuky se studenti k vyšetření pacienta někdy ani nedostanou

Právě praxe zabírá medikům vyšších ročníků většinu času, který tráví ve škole. Martin Svoboda na praxi dochází denně, i tak si ale pamatuje hlavně na tu první. „Vzpomínám si, že nás postavili k jednomu pacientovi, kterému chyběla noha, a měli jsme si s ním vykládat o tom, co teda bude dál a jak se cítí. A to jsou velmi náročné rozhovory,“ říká medik.

I na to by mohla podle něj studenty v budoucnu připravit právě simulační nemocnice. „Spousta z nás si osahá, k čemu se v nemocnici nikdy nedostane. Když je nás třeba na výuce tolik, že není možné, abychom se všichni dostali k vyšetření pacienta,“ svěřil se Svoboda. V jednom ročníku je totiž okolo 320 studentů.

Součástí simulační nemocnice bude i figurína, která dokáže simulovat porod se všemi možnými průběhy a komplikacemi. Pomůcka za osm milionů korun zatím slouží studentům v prostorách lékařské fakulty, za dva roky ji ale čeká stěhování.